ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина б’є антирекорди COVID-19, проте у ЛОДА кажуть, що лікарні заповнені на 30%

Ольга Денисяка

|

Останні декілька днів Львівщина б’є рекорди за кількістю хворих на COVID-19, загалом вірус підхопили вже більше 3 000 мешканців. Незважаючи на такі невтішні дані, у Львівській ОДА запевняють, що медзаклади заповнені лише на 30% і проблем з госпіталізацією пацієнтів немає. Про це Львівському порталу повідомив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

 

Майже тиждень поспіль Львівщина б’є рекорди за кількістю нових інфікувань. Так, із 11 червня щодня виявляють більше сотні хворих на коронавірус. За минулу добу область встановила свій абсолютний рекорд – 139 діагнозів.

Станом на сьогодні, 16 червня, коронавірусом заразилися вже 3072 мешканці. Більшість із них лікуються вдома, а в стаціонарах перебувають 655 пацієнтів. Із таким показником захворюваності Львівщина «увірвалась» в ТОП-3 регіонів України з найгіршою епідеміологічною ситуацією.

Аби дізнатись, чи справляються медзаклади області з таким навантаженням, Львівський портал звернувся до Львівської ОДА.

Директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис розповів, що проблем з госпіталізацією хворих наразі немає, адже профільні лікарні області заповнені лише на 30%. Він запевнив, що ситуація є під контролем, і всіх пацієнтів, які потребують допомоги, скеровують у лікарні за територіальним принципом.

«Сімейний лікар або бригада «швидкої» визначають, в який заклад госпіталізувати хворого залежно від того, в якому він перебуває стані і де є вільні місця. До прикладу, Перша міська лікарня Львова приймає хворих з легкою формою пневмонії. Також на території міста є заклади, які приймають пацієнтів з пневмоніями середньої та важкої форми», – наголосив Орест Черемис.

Попри запевнення з боку ЛОДА в обласній інфекційній лікарні, куди госпіталізовують чимало хворих на коронавірус, вже закінчуються місця. Станом на сьогодні, 16 червня, тут перебувають 199 пацієнтів, а прийняти медзаклад може не більше двох сотень.

«Зі 199 хворих приблизно 140 осіб мають підтверджений коронавірус, ще близько 60 – з підозрою на інфекцію. Приміщення, які в нас є, дозволяють прийняти не більше 200 людей. Щодня виписується приблизно 5-15 пацієнтів і стільки ж лікарня може прийняти знову», – зазначив заступник гендиректора обласної інфекційної лікарні Ігор Берник.

Також він додав, що зараз суттєво побільшало хворих на COVID-19 у важкому стані. Відтак вони довше перебувають у лікарні – приблизно один місяць. Якщо ж хворий потрапляє до реанімації, то лікування може тривати і до двох місяців.

Загалом на Львівщині хворих чи з підозрою на коронавірус приймають 10 лікарень:

  1. Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня – 199  пацієнтів;
  2. Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи – 122 пацієнтів;
  3. Центр легеневого здоров’я – 105 пацієнтів;
  4. 1-ша міська лікарня – 63 пацієнти;
  5. 8-ма міська лікарня – 50 пацієнтів;
  6. Стрийська міська лікарня – 47 пацієнтів;
  7. Кам’янка-бузька центральна районна лікарня – 31 пацієнтів;
  8. Сокальська центральна районна лікарня – 21 пацієнтів
  9. Рудківська лікарня – 10 пацієнтів;
  10. Стебницька міська лікарня – 6 пацієнтів.

Зважаючи на високий ріст захворюваності на Львівщині, до цієї десятки медзакладів підготували ще один – Яворівську центральну райлікарню. За словами Ореста Чемериса, її вже підготували для прийому таких пацієнтів.

«Лікарня готова приймати пацієнтів і є в резерві. Чи відкриють медзаклад, залежить від того, скільки в Яворівському районі буде хворих, і скільки з них потребуватимуть госпіталізації», – пояснив він.

Як повідомляв Львівський портал, у травні помер професор Львівської політехніки, якого відмовились госпіталізувати з підозрою на коронавірус. Сімейний лікар підозрював у 87-річного львів’янина коронавірус, а також діагностував двосторонню пневмонію, а «швидка», яка приїхала на виклик, відмовила у госпіталізації, бо начебто у лікарнях Львова немає місць.

Зазначимо, від ускладнень, спричинених COVID-19, померли 105 осіб.  Про останні 5 смертей стало відомо 16 червня. Померли чоловіки віком 28, 62, 79 та 80 років.

Також ми повідомляли, що на Львівщині перевищений середній показник летальності від COVID-19.

Нагадаємо, через збільшення кількості хворих на коронавірус на Львівщині досі не послабили карантин, обласна комісія ТЕБ і НС вкотре його продовжила, цього разу – включно до 19 червня.

Додамо, що у Львові діє безкоштовна гаряча лінія «Стоп-коронавірус». Аби отримати безоплатну фахову консультацію медиків, потрібно зателефонувати за номером: 0 800 208 868. Гарячу лінію створили з ініціативи львів’янина Ігоря Васюника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *