ОСТАННІ НОВИНИ

В мережу виклали дані майже про 30 000 політв’язнів СРСР зі Львівщини

Наталя Дуляба

|

П’ять томів науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Львівська область» виклали у мережу. Тому тепер можна в онлайн-режимі дізнатися архівні матеріали майже про 30 000 мешканців Львівщини, які були політв’язнями СРСР. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

 

Усі викладені у мережу томи книги розповідають про політичні репресії радянської влади у Львівській області впродовж 1939-1980-х років. Видання містять архівні документи, публіцистичні та наукові статті і нариси, що розкривають політичну та соціально-психологічну атмосферу тих років, механізми терору і насильства комуністичної тоталітарної системи.

Також у книгах є спогади жертв репресій, у яких відтворено картини каторжного життя у таборах ГУЛАГу, нескореність людського духу, подвижництво і жертовність у боротьбі за незалежність української держави.

У кожній книзі подані списки репресованих зі Львівщини, які вдалося зібрати завдяки архівно-кримінальним справам, нариси незаслужено забутих та репресованих державних діячів, видатних діячів науки, культури, політиків, робітників, селян. А розділ «Мовою документів» дає уявлення про перебіг політрепресій, взаємодію партійних, радянських, правоохоронних органів і спецслужб у здійсненні державного терору, методи роботи радянських спецслужб, настрої населення.

У першій книзі «Реабілітовані історією. Львівська область» опубліковані результати дослідження про масові політичні репресії у 1939–1991 рр. До другої книги увійшли персоналії репресованих мешканців м. Борислава та Бродівського району.

До третього видання потрапили персоналії репресованих мешканців Буського району (5089 осіб) та Городоцького району (5310 осіб). До четвертої – персоналії репресованих мешканців м. Дрогобича та Дрогобицького району (8744 особи), а до п’ятої – репресовані мешканці м. Жидачева та Жидачівського району (8112 осіб).

Із кожною книгою можна ознайомитися ТУТ.

Нагадаємо, що архіви про політв’язнів СРСР в Україні донедавна були засекреченими. Вільний доступ до них українцям відкрили лише у 2015 році.

У Львові унікальні документи цього часу зберігає архів СБУ на вул. Степана Бандери, 1. Львівський портал нещодавно побував у документосховищі, у якому є більше 100 тисяч документів про політв’язнів СРСР. Детальніше читайте у матеріалі за цим посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *