ОСТАННІ НОВИНИ

Європа без бар’єрів фіксує падіння транскордонного руху

Андрій Котенський

|

У 1 кварталі 2020 року кількість перетинів українсько-польського кордону в обох напрямках впала на 12% відсотків до аналогічного періоду минулого року. Про це повідомляє аналітичний центр «Європа без бар’єрів» з посиланням на дані Прикордонної служби Польщі (Straz Graniczna) за січень-березень 2020 року. Про це Львівському порталу повідомили у Європі без бар’єрів.

 

Загальна кількість перетинів у 1 кварталі 2020 року склала 4,1 мільйона – на 0,5 мільйона менше, ніж у 2019. При цьому значно більше зменшилася кількість в’їздів до Польщі – на 14% (2,145 млн проти 2,5 млн у 2019), тоді як виїздів – лише на 9% (1,958 млн проти 2,160 млн у 2019).

В інших нешенгенських країнах, що межують з Польщею, пропорції відрізняються. На кордоні з Росією (Калінінградська область) і в’їзд, і виїзд впали однаково, на 20%, на кордоні з Білоруссю в’їзд зменшився на 13%, а виїзд – на 15,1%. Імовірно, це можна пов’язати, окрім протиепідемічних заходів самої Польщі, з порівняно масовим поверненням громадян України з-за кордону. Водночас Білорусь у березні практично не вживала обмежувальних заходів.

Цікаво, що навіть попри практично повне припинення авіасполучення з середини березня, кількість прибуттів громадян України до Польщі повітрям навіть дещо зросла у 2020 році – до 170 тисяч зі 145 у 2019. Однак безпрецедентне зростання попередніх років перервалося. Нагадаємо, у 2018 і 2019 році кількість повітряних подорожей до Польщі зростала до попереднього року на майже 100% і 75% відповідно.

Дані за 1 квартал відображають лише незначну частку падіння транскордонного руху, яке почалося в середині березня. У квітні трафік через український кордон кілька разів оновив історичний мінімум, склавши, за даними ДПСУ, всього 6900 перетинів 20 квітня. Для порівняння, у 2019 році кількість перетинів склала понад 102 мільйони, або приблизно 275 тисяч на день.

Раніше Львівський портал повідомляв, що через поширення коронавірусу в Україні запровадили карантин ще з 12 березня. Спочатку він мав завершитись 3 квітня, однак уряд продовжив карантин ще на три тижні – до 24 квітня. Нещодавно Кабмін знову продовжив карантин до 11 травня.

Як відомо, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що для припинення поширення коронавірусу, який ввозять українські туристи та заробітчани з-за кордону із 29 березня буде повністю зупинений в’їзд пасажирів в Україну. Однак після цього рух поїздів та евакуаційних рейсів із потенційно хворими українцями не припинили.

Відтак кабінет міністрів вирішив зробити обов’язковою обсервацію для тих українців, які повертаються з-за кордону.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *