ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині зросли ціни на продукти. Що подорожчало найбільше?

Вероніка Рой

|

У Львівській області у березні 2020 року порівняно з лютим 2020 року ціни на продукти харчування  зросли на 0,7%.  Найбільше підскочили ціни на лимони та часник. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні статистики у Львівській області.

 

Так, згідно із даними управління статистики, найбільше подорожчав часник – на 66,1%, значно здорожчали крупи манні – на 10,1%, гречані – на 6,8%, борошно пшеничне – на 6,2% та сіль – на 5,2%. Також на 3,5% подорожчали фрукти, зокрема, лимони – на 24,5%, ківі – на 9,2%, яблука – на 2,5%. На 2,9-1,0% зросли ціни на пластівці вівсяні, цукор, крупи ячні, рис, макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, свинину, ковбаси варено-копчені, субпродукти курячі та яловичі, олію соняшникову. Овочі подорожчали на 0,6%, зокрема, цибуля ріпчаста – на 8,6%, буряк – на 2,5%, капуста білокачанна – на 1,0%, картопля – на 0,9%.

Водночас помідори подешевшали на 4,1%, морква – на 0,2%, ціни на яйця знизилися на 8,9%. На 1,9-0,2% здешевшали маргарин, сири розсольні та тверді, пшоно, сметана, риба та продукти з риби, овочі консервовані, спеції, води мінеральні та джерельні.

Зазначим, з 12 березня Україні запровадили карантин на три тижні та згодом його продовжили до 24 квітня. Вже наприкінці березня Антимонопольний комітет України зафіксував стрімке здорожчання окремих продуктів харчування. Так, у деяких регіонах гречка подорожчала на 50%, картопля – майже на 60%, пшоно – на 24%, цукор – на 16%, також удвічі зросла вартість моркви і цибулі.

Згодом стало відомо, що через подорожчання пшениці ціни на хліб в Україні можуть зрости на 20%.

Через подорожчання продуктів Міністерство економічного розвитку і торгівлі вирішило посилити моніторинг цін на товари соціального призначення.

У Львівській ОДА повідомили, що щодня моніторять ціни в області на деякі продукти харчування та медикаменти. Наразі вони зросли не більше ніж на 10%. Втім торгівельні мережі змушені піднімати ціни через постачальників, які привозять товари вже за іншою вартістю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *