ОСТАННІ НОВИНИ

Через коронавірус Кабмін хоче ввести жорсткіші обмеження на пересування

Наталя Дуляба

|

Кабінет Міністрів України може запровадити жорсткіші обмеження на час карантину – зокрема, обмежити прогулянки у парках та перевести на самоізоляцію людей віком 60+. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на засіданні уряду, пише УП.

 

Максим Степанов представив міністрам зміни до постанови Кабміну від 11 березня, якою на території України запровадили карантин та обмежувальні протиепідеміологічні заходи.

За його словами, напрацьованими змінами хочуть ввести жорсткіші обмеження на пересування під час карантину.

«Що передбачається? Запровадити найефективнішу комбінацію профілактичних немедикаментозних втручань: домашня ізоляція, домашній карантин та соціальне дистанціювання осіб віком старших за 60 років. Обмежити відвідування парків та зон відпочинку. Забезпечити зупинення громадського транспорту. Разом із цим наразі уточнюється перелік випадків, коли не застосовуються заборони, передбачені карантинними заходами», – пояснив Максим Степанов.

За його словами, цю постанову Міністерство охорони здоров’я підготувало терміново, в тому числі й за дорученням президента. Більшість пунктів уже погоджені.

«Постанову готували терміново – вчора ввечері на виконання, в тому числі й доручення президента. Опрацьовуємо зараз з усіма зацікавленими органами. Більшість уже ми погодили… Є велике прохання, щоб не гаяти час, прийняти з доопрацюванням протягом одного дня», – додав очільник МОЗ.

Своєю чергою прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд бере добу на доопрацювання постанови.

«Я прошу дуже уважно ставитися до цієї постанови, тому що вона містить важливі норми і додаткові обмеження. Важливо, щоб вони були юридично коректними і правильно виписаними. Тому беремо добу на доопрацювання. За потреби завтра у нас буде можливість провести позачергове засідання. І тоді давайте зараз її (постанову) допрацьовуємо», – сказав прем’єр.

Коментар уповноваженої з прав людини Людмили Денісової:  «Я тільки що ознайомилася з цим проєктом постанови. У мене є деякі зауваження. Ми відпрацюємо за добу і з міністром охорони здоров’я, і з і віце-прем’єром, який опікується інформатизацією, для того, щоб виписати цю постанову (так), щоб не порушувати права людини».

Як писав Львівський портал, через поширення коронавірусу в Україні запровадили карантин ще з 12 березня. Він мав завершитись 3 квітня. Однак уряд продовжив карантин ще на три тижні – до 24 квітня.

У ніч на 17 березня Кабмін ввів жорсткіші заборони по всій території держави. У Львові теж суттєво посилили карантинні заходи. Так, міська комісія ТЕБ і НС вирішила від 16 березня призупинити роботу всіх закладів, окрім продуктових магазинів, аптек та АЗС. Також не працюватимуть і автостанції Львова. За тим, чи дотримуються підприємці заборони, стежать поліцейські, які патрулюють у кожному районі міста.

За порушення карантину Верховна Рада України ввела штрафи розміром від 17 000 до 170 000 гривень.

20 березня мерія Львова дозволила накладати штрафи за порушення карантину ще й деяким посадовцям та «муніципалам». Всі деталі – тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *