ОСТАННІ НОВИНИ

На зарплати вчителям виділили більше 2 мільярдів гривень

Наталя Дуляба

|

Уряд додатково виділив 2,2 млрд грн на зарплати вчителям. У регіонах ці кошти використають на виплату педагогам надбавок та премій. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Міністерства освіти і науки України.

 

Міністерка освіти і науки Ганна Новосад розповіла, що за виділені 2,2 млрд грн українським педагогам вперше виплатять надбавки і премії, зважаючи на реальну кількість учнів.

«Зараз вперше за чотири роки при розрахунку коштів на зарплати вчителів ми врахували дані не минулого, а цього навчального року. Оскільки у формулу, за якою розраховується заробітна плата, закладається показник наповнюваності класу, ці дані суттєво впливають на формування бюджету. Гроші, які ми зараз “докинули” на місця, не вплинуть на ставку чи обов’язкові виплати. Однак вони дозволять місцевій владі платити повну надбавку за престижність та премії», – пояснила Ганна Новосад.

Відтак районні бюджети отримають додатково 588,4 млн грн, ОТГ – 712,3 млн грн, а міста обласного значення – 933,6 млн грн.

Водночас Новосад додала, що додатково виділені кошти не зачеплять вчителів, яким міська влада й до цього виплачувала усі надбавки та премії.

«Та ми маємо намір змінити підхід до виплати зарплати вчителям, збільшивши базову ставку. Я переконана, що це зробить професію вчителя більш захищеною і створить запобіжники для місцевої влади, яка часто маніпулює надбавками серед працівників-бюджетників», – підкреслила міністерка.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року міська рада Львова «підкинула» 33 млн грн на зарплати педагогам.

Як повідомляв Львівський портал, ще в уряді Володимира Гройсмана запланували з січня 2020 року поетапно піднімати зарплату вчителів на 20-70%. Особливий акцент мав бути на молодих педагогах. Якщо зараз із усіма надбавками він отримує близько 5400 гривень на місяць, то з наступного року – понад 7 600 гривень (зростання на 41,3%). Досвідчений вчитель зі січня 2020 року мав би отримувати від 10 500 гривень і більше.

Втім нова очільниця Міносвіти Ганна Новосад заявила, що таке підняття зарплат педагогам не передбачене у розробленому проєкті держбюджету-2020. За її словами, на це потрібно 20 мільярдів гривень, а знайти таку суму нереалістично.

Нещодавно стало відомо, що у 2020 році освітянам таки піднімуть зарплату, але лише на 9%. Окремий фінансовий стимул отримають також й молоді вчителі зі стажем до 10 років, платня яких наразі є найменшою: наприкінці наступного року їм виділять виплату розміром майже 21 000 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *