ОСТАННІ НОВИНИ

До ПЦУ перейшли близько 600 парафій Московського патріархату, – Епіфаній

Ольга Денисяка

|

За рік до Православної церкви України приєдналися близького 600 парафій Української православної церкви (Московського патріархату), заявив предстоятель ПЦУ Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Львівський портал.

 

«Упродовж цього часу ми зміцніли, до нас приєдналися з боку Московського патріархату близько 600 парафій. І я вірю, що в майбутньому також буде ще одна хвиля таких масових переходів. Але потрібен час. Ми хочемо, щоб і надалі це було мирно, спокійно і добровільно. Ми не маємо права ще створювати всередині країни релігійний фронт, нам не потрібні протистояння», – сказав митрополит.

Втім, він не виключає, що деякі громади юридично не встигли перереєструвати свої статути.

«Але де-факто перейшло близько 600 парафій. Де-юре, можливо, поки ще не всі оформили відповідні документи. Але з часом і інші, які поки що споглядають, дивляться… Є дуже багато парафій, які вже готові до переходів. Вони зверталися до мене, але говорять, що ми ще почекаємо, давайте нехай все владнається, і коли ми будемо бачити, що ми ухвалимо рішення, через короткий час це буде узаконено, бо це стосується і майна», – зазначив Епіфаній.

У грудні 2019 року УПЦ (МП) заявляла, що за рік кількість їхніх парафій збільшилася з 12 092 до 12 338.

Нагадаєм, що 15 грудня 2018 року, на Об’єднавчому соборі створили Православну церкву України. Її очолив митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній.

Згодом почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що не приймає Томос, що УПЦ Київського патріархату не є ліквідованою і збирав на зустріч єпископів ПЦУ, надсилаючи їм запрошення на бланках неіснуючого Київського патріархату.

Своєю чергою у Міністерстві культури заявили, що Українська православна церква Київського патріархату припинила існування й увійшла до Православної Церкви України.

У травні Філарет також казав, що допускає поділ Православної Церкви України, а згодом оголосив, що хоче керувати ПЦУ, натомість митрополиту Епіфанію слід залишити представлення Українською церкви за кордоном. Епіфаній своєю чергою зауважив, що повернення УПЦ до структури Київського патріархату означатиме втрату Томосу та всіх здобутків церковної незалежності, тому це є неможливо.

Як повідомляв Львівський портал, менш ніж за рік до Православної церкви України приєдналися 7000 парафій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *