ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові демонтують кіоски з алкоголем, ломбардами і лотереями

Наталя Дуляба

|

Сесія Львівської міськради затвердила оновлену Комплексну схему розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності. Втім ті МАФи, де продають алкоголь, працюють лотереї чи ломбарди, у цей список потрапити не зможуть. Відтак такі кіоски будуть незаконними і їх демонтують. «За» відповідну ухвалу сьогодні, 26 грудня, проголосували 44 депутати, передає кореспондент Львівського порталу.

 

В оновлену схему тимчасових споруд потрапили 1358 МАФів. Всі вони отримали дозвіл на ведення підприємницької діяльності впродовж наступних трьох років, тобто до кінця 2022 року.

Найбільше кіосків знаходиться у Сихівському (301) та Шевченківському (292) районах Львова, найменше – у Галицькому – 109. Усі законно облаштовані тимчасові споруди ознакують спеціальними QR-кодами.

Як розповів заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, розробкою оновленої схеми розміщення тимчасових споруд займалась спеціально утворена робоча група, до складу якої увійшли й підприємці. За його словами, до переліку потрапили 90% кіосків існуючих зараз МАФів.

«Вилучення решти об’єктів відбувається із об’єктивних причин. Зокрема, не переоформлені належним чином документи, ті МАФи, де було виявлено суттєву невідповідність площі споруди фактичної та тієї, що є у документах. Хочу також звернути увагу, що серед тих об’єктів, які не увійшли до списку, є МАФи, де основною діяльністю є торгівля алкогольними напоями», – пояснив Любомир Зубач.

Зазначимо, що прийнятою ухвалою міськрада Львова не рекомендує продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв у МАФах, а також розміщувати у них лотереї та ломбарди. Відтак районні адміністрації будуть перевіряти кіоски, а ті, які, порушуватимуть вищезгадну рекомендацію, мерія вилучатиме зі схеми. Відповідно, такі МАФи підлягатимуть демонтажу.

Водночас власники алкогольних МАФів, які сьогодні пікетували міськраду Львова, скаржились, що їх не долучали до роботи робочої групи, а також вкотре заявляли, що мерія обмежує їхні права.

Власники всіх тих кіосків, які не потрапили до Комплексної схеми розміщення, до 1 лютого звернутися у Львівську міську раду і обґрунтувати необхідність включення їхніх тимчасових споруд.

Нагадаємо, у квітні Львівська міська рада прийняла ухвалу, якою фактично заборонила з 1 травня торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у 236 МАФах Львова. Спочатку заборона мала рекомендаційний характер, однак вже з 15 травня районні адміністрації почали проводити рейди і перевіряти, чи дотримуються підприємці прийнятої ухвали.

Якщо бізнесмени її не дотримуються, то міськрада анульовує дозволи на розміщення МАФів і виключає такі об’єкти з Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд. Після цього самі ж кіоски демонтовують.

Через таку заборону у Львові почали активно протестувати власники МАФів, а на одній з останніх сесій під стінами Ратуші вони влаштували справжній бунт.

Своєю чергою у мерії пояснювали, що такі обмеження ввели виключно заради пропагування здорового способу життя та зменшення рівня злочинності у Львові. Відтак посадовці радили підприємцям перепрофілювати свій бізнес.

Втім наприкінці травня сесія Львівської міської ради таки вирішила відтермінувати дію цієї ухвали, а також утворити робочу групу разом із власниками МАФів задля врегулювання ситуації.

Згодом усю відповідальність за прийняття ухвали-заборони депутати «перекинули» на міського голову Львова Андрія Садового.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *