ОСТАННІ НОВИНИ

Місія зробити свій район кращим. Які ідеї львів’ян можуть реалізувати за кошти міста у 2020 році

Вероніка РОЙ

|

Щороку мешканці Львова мають можливість самостійно обирати, куди витратити частину грошей міського бюджету. Мова йде про Громадський бюджет Львова. Активні львів’яни об’єднуються у команди, пишуть проєкти, розраховують бюджет, який потрібен на його реалізацію, та агітують голосувати за свої ідеї. Далі усі мешканці міста можуть проголосувати за один малий проєкт (вартість реалізації ідеї не повинна перевищувати 600 тисяч гривень) та за один великий (до 3 мільйонів гривень). Згодом ідеї, які здобули найбільше голосів, реалізовують за кошти міста. До речі, у 2020 році на реалізацію громадського бюджету з міської казни витратять 42 мільйони гривень.

Цього року на участь у конкурсі було зареєстровано близько 200 проєктів. А переможну кількість голосів набрали понад 50 ідей, більша частина з яких стосується шкіл, садків та медичних закладів. Слід відзначити і той факт, що цьогоріч за проєкти міського бюджету проголосували понад 103 тисячі львів’ян, що на 50% більше, ніж у 2018 році.

Львівський портал ознайомився з ймовірними переможцями голосування громадського бюджету та розповідає, які зміни можуть відбутися у 2020 році в кожному районі Львова.

Шевченківський район

У Шевченківському районі Львова у 2020 році завдяки громадському бюджету реалізують три великих проєкти. Найбільше голосів, майже 7 тисяч, мешканці віддали за закупівлю сучасного діагностичного обладнання в пологовий на вул. Раппопорта, 8. Проєкт зареєстрував депутат Львівської міськради Віталій Свіщов. Як зазначав автор, теперішнє діагностичне обладнання в пологовому на Раппопорта потребує кардинального «перезавантаження».

«В чому полягає проблема? В кабінеті УЗД (пологового на Раппопорта, – ред.) діє апарат старого зразка, який часто є функціонально непридатним, потребує регулярного ремонту, унеможливлює проведення якісних обстежень. Як її вирішити? Забезпечити кабінет новим апаратом УЗД експертного класу, який значно підвищить діагностичну надійність в складних акушерських дослідженнях, вчасно виявить вади в малюків та жінок. Друге завдання – оснастити 8 пологових залів інноваційною станцією спостереження за станом матері та малюка, його серцебиттям в пологах, що дозволить медикам вчасно виявити гіпоксію у плода та надати необхідну допомогу», – наголошував Свіщов.

Ще один великий проєкт, який претендує на фінансування в межах громадського бюджету у Шевченківському районі, – створення мультифункційної зони відпочинку та навчання у школі №30. За нього проголосували майже 5 тисяч мешканців.

За словами авторки проєкту Руслани Струк, планується провести реконструкцію території школи, в яку входить створення сучасних умов для проведення інтегрованих уроків, забезпечення проведення повноцінних уроків фізичної культури на свіжому повітрі, можливість проведення спортивних змагань, турнірів не тільки на рівні школи, але й району тощо. Загальний бюджет проєкту становить 2 млн 958 тисяч гривень.

Ще один великий проєкт, який хочуть реалізувати у Шевченківському районі, – створення якісної системи відеонагляду в мікрорайонів Рясне-1, Рясне-2, Кам’янка. Таку ідею підтримали більше тисячі львів’ян. У проєкті зазначається, що встановлення відеокамер допоможе зменшити кількість квартирних крадіжок, крадіжок автомобілів, пошкодження майна, вчинення нападів та забезпечить безпеку мешканців трьох мікрорайонів. Вартість реалізації становить 2 млн 993 тисячі гривень.

У 2020 році в Шевченкіському районі на фінансування в межах громадського бюджету претендують і сім малих проєктів. Бюджет кожного з них не повинен перевищувати 600 тисяч гривень.

Так, планується придбання інкубаторів для новонароджених у міську дитячу лікарню на вул. Пилипа Орлика. Автор проєкту Віктор Бобик зазначає, що це обладнання призначене для виходжування і проведення ефективного лікування недоношених і ослаблених новонароджених. Цю ідею підтримали 2 тисячі 484 львів’ян.

«Сучасні інкубатори створюють мікросередовище з розширеними можливостями, яке дозволяє персоналу приділяти більше часу прямому догляду за немовлям і витрачати менше часу на роботу з самою системою», – зазначав Віктор Бобик.

Ще один медичний проєкт, який має шанс бути втіленим наступного року, – закупівля інкубатора та обігрівача для новонароджених в пологовий на Раппопорта, 8. За нього проголосували дві тисячі мешканців.

Також претендує на фінансування і проєкт «БіоХАБ: створення навчальних просторів природничих наук», який передбачає ремонт кабінету біології у львівському ліцеї №81.

Візуалізація кабінету біології у ліцеї №81

«БіоХАБ – це сучасний інтерактивний мультифункційний навчальний простір, організований шляхом здійснення ремонтних робіт та переоснащення кабінету біології», наголошував автор проєкту Михайло Лишак.

Ще один освітній проєкт можуть реалізувати у школі №99. Там планують провести модернізацію актової зали та облаштувати інтерактивно-креативний простір. За словами автора проєкту Юрія Чалого, втілення в реальність такого простору покликане покращити умови дозвілля дітей, залучити їх до проведення та участі у художньо-естетичних, героїко-патріотичних заходах, конкурсах чи квестах.

Крім цього, в 2020 році у Шевченківському районі хочуть «подарувати» нове життя скверу Джона Леннона. В межах проєкту передбачається: влаштування оглядового майданчика з вимощенням портрету Джонна Леннона, влаштування першої черги пішохідних доріжок, котрі об’єднають існуючі тренажерний майданчик та волейбольне поле із проєктованим оглядовим майданчиком та мініфутбольним полем. Також планується встановлення лавок та урн для сміття, висадка нових насаджень, розчищення території скверу від чагарників та сміття.

(Натисніть на зображення для його збільшення)

У цьому районі також переміг проєкт, згідно з яким на вулиці Шевченка, 322, що у Рясному, хочуть облаштувати дитячо-інклюзивний простір. Автор проєкту Юрій Добуш запевняє, що на цьому майданчику буде розміщене звичайне та інклюзивне обладнання для спільного та зручного відпочинку осіб з різними можливостями.

Завдяки фінансуванню громадського бюджету у 2020 році буде облаштований інноваційний, мультифункціональний простір у міському Палаці культури ім. Гната Хоткевича.

Зокрема, під час реалізації проєкту планується створити затишну відкриту бібліотеку для відвідувачів та гостей установи, обладнати coworking-зону із робочими місцями, створити сучасну конференц-залу для проведення публічних подій, облаштувати місце для переглядів фільмів та мультфільмів, а також місце для прослуховування якісної музики.

Галицький район

В 2020 році у Галицькому районі за кошти громадського бюджету будуть впроваджувати лише один великий проєкт, який передбачає закупівлю унікального інструменту марімба для музичної школи №2. Цю ідею підтримали понад 2,5 тисячі львів’ян. Вартість проєкту становить 3 млн гривень. Богдан Кунда, автор проєкту, зазначає, що такого інструменту ще не має жодна музична школа.

Крім цього, ідея музичної школи №2 перемогла і серед малих проєктів. Зокрема, за 600 тисяч гривень хочуть придбати бандури для мистецького закладу

Також серед малих проєктів, які можуть реалізувати у 2020 році, є закупівля автоматизованого якісного мийно-дезінфікуючого обладнання та пакувальної машини для інструментарію у Комунальну 4-ту міську клінічну лікарню. Проєкт підтримали понад тисяч львів’ян, його бюджет становить 600 тисяч гривень.

Перемогу у категорії «малі» в Галицькому районі здобув і проєкт Марії Левко, який передбачає встановлення огорожі на шкільному подвір’ї СЗШ №9. Бюджет такого проєкту становить понад 325 тисяч гривень.

Так зараз виглядає огорожа шкільного подвір’я школи №9

У 2020 році також будуть проводити капітальний ремонт огорожі навколо саду у СЗШ №34 ім. М. Шашкевича, що на вул. Замкненій, 8. Як наголошує авторка проєкту Наталія Гречан, зараз огорожа школи в аварійному стані, що не забезпечує охорону життя і здоров’я вихованців, педагогічних та інших працівників.

«На території школи знаходяться єдині в Україні музеї митрополита А. Шептицького і Української Дивізії «Галичина». В саду школи встановлені скульптури архітектурного характеру, які відображають основні події життя, літературної та церковно-духовної дія», – зазначала Наталія Гречан.

Ще один освітній проєкт за кошти громадського бюджету реалізовуватимуть у закладі загальної середньої освіти №87 ім. Ірини Калинець. Там планують провести ремонтно-реставраційні роботи харчоблоку. Автори проєкту наголошують, що наразі приміщення харчоблоку школи знаходиться в незадовільному технічному стані та давно потребує ремонту. Санітарно-технічний стан приміщення не відповідає чинним стандартам.

Крім цього, у Галицькому районі за кошти громадського бюджету облагороджуватимуть два сквери. Зокрема, за майже 600 тисяч гривень облаштують дорогу до «Скверу скульптур».

Також планується благоустрій та реконструкція скверу на межі вулиці Вічевої та площі Данила Галицького з метою створення простору та відпочинкової зони для мешканців та гостей міста.

Личаківський район

Тут у 2020 році за кошти громадського бюджету будуть впроваджувати також лише один великий проєкт. Зокрема, мова йде про капітальний ремонт харчоблоку у школі №29, яка знаходиться у Винниках. Цю ідею підтримали майже чотири тисячі львів’ян. Вартість такої модернізації їдальні навчального закладу становить 3 млн гривень.

Оксана Верхівська, авторка проєкту, зазначила, що основна його мета – створення комфортних умов для організації якісного та раціонального харчування школярів, збільшення посадкових місць шляхом модернізації їдальні-кафе.

«Їдальня посідає одне з найважливіших місць серед приміщень школи. Це не тільки місце, де можна смачно пообідати, але й зона відпочинку, де повинен панувати комфорт, позитивна атмосфера. Використання нового обладнання та збільшення посадкових місць сприятиме швидкому приготуванню здорової їжі для дітей та збереженню їхнього здоров’я», – пояснювала авторка проєкту.

Наступного року у Личаківському районі впроваджуватимуть ще сім малих проєктів. Зокрема, львів’яни підтримали ще одну ідею щодо благоустрою шкільної їдальні. Цього разу мова йде про ліцей «Львівській», що на вул. Лисеницькій, 3. Авторка проєкту Олена Деговець пояснила, що таким чином для учнів хочуть створити комфортні умови та заохотити їх до правильного харчування.

Також майже 2,5 тисячі львів’ян підтримали ідею створення зонованого кабінету трудового навчання у школі №7, що на вул. Б. Хмельницького. Планується створити майстерню-студію для одночасного навчання й спільної роботи хлопців та дівчат на уроках трудового навчання.

«Наша мета – створити зонований кабінет трудового навчання, щоб надихати учнів до творчості, надати їм можливість набути практичних навичок, потрібних у житті. Для цього ми зробимо ремонт приміщення; придбаємо мобільні меблі, сучасне якісне обладнання та матеріали», – йдеться у проєкті.

Слід відзначити, що ідею такого зонованого кабінету трудового навчання запропонували самі учні школи.

За кошти громадського бюджету у 2020 році планують провести капітальний ремонт тренажерно-гімнастичного майданчика на території СЗШ №47 у м. Винники. Вартість проєкту становить майже 584 тисячі гривень.

Автор проєкту Петро Стефанишин запевняє, що тренажерно-гімнастичний майданчик стане першим із трьох спортивних майданчиків (футбольного, великого тенісу, гімнастичного), які в майбутньому мають перетворити занедбану спортивну площадку школи №47 у Винниках на сучасний літній спортивний комплекс для учнів школи.

Ще один проєкт, який ймовірно реалізовуватимуть у 2020 році у Винниках, – облаштування мережі вуличних тренажерних майданчиків. Для закупівлі спортивного інвентарю та на його встановлення потрібно майже 600 тисяч гривень. Такі вуличні майданчики хочуть встановити на вулицях: Кільцева, 2-А; Кільцева, 1; Кільцева, 9; Винна Гора, 14; Жуковського, 39; Івасюка, 21; Стрілецька, 1; Грушевського; Сагайдачного, 35.

У Личаківському районі також переміг проєкт, який передбачає капітальний ремонт подвір’я СЗШ №42 на вул. Каштановій, 9. Бюджет втілення цієї ідеї становить майже 500 тисяч гривень.

Крім цього, за кошти громадського бюджету планують відновити дитячо-спортивний майданчик на вул. Козланюка, що поблизу школи №63. Там за 600 тисяч гривень планують встановити нове обладнання та спортивні тренажери, облаштувати баскетбольний майданчик.

Більше тисячі львів’ян підтримали ідею створення громадського простору перед храмом Покрову пресвятої Богородиці на вул. Личаківській, 175. Тут хочуть створити місце для зустрічей та проведення дозвілля мешканців і гостей Львова.

Так зараз виглядає площа перед церквою Покрови

«Площа буде засіяна травою, оновлена зеленими насадженнями і квітниками, облаштована прогулянковою доріжкою, смітниками, лавками та вуличними меблями. Тут буде простір для різних культурно-мистецьких заходів, зокрема: вуличний кінотеатр, концерти, театралізовані дійства та інше», – зазначає автор проєкту Олег Котис.

Сихівський район

У Сихівському районі немає проєкту, який переміг у категорії «великі». Однак у 2020 році на Сихові будуть впроваджувати сім малих проєктів, чотири з яких – освітні.

Зокрема, для учнів ліцею «Інтелект», який розташований на вул. Запорізькій, 20 у Львові, облаштують мінімайстерню та майстерку, у яких можна буде працювати з деревом, металом, вирізати з фанери, шити, вишивати, готувати, створювати вироби у різних техніках з різних матеріалів.

Також понад 2,5 тисячі мешканців Львова підтримали ідею перетворити непривітний актовий зал у СЗШ №96 на Art-простір для учнів та Workplace для вчителів. Проєктом передбачається замінити освітлення та стільці, створити також затишну лаунж-зону для учнів, оновити сцену. Вартість реалізації такої ідеї становить майже 600 тисяч гривень.

Учні сихівської школи №98 отримають нову шкільну їдальну. Тут наступного року планують провести капітальний ремонт харчоблоку та закупити нове обладнання. Зазначимо, авторкою проєкту є директорка школи №98 Людмила Земба. Вона зазначає, що приміщення харчоблоку школи давно потребує капітального ремонту, оскільки не ремонтувалось з часу заснування навчального закладу – 28 років.

«Реалізувавши проект, ми забезпечимо комфортні умови для харчування більше 1200 учнів та понад 100 працівників школи», – зазначила Людмила Земба.

Для учнів загальноосвітньої школи «Дивосвіт», що на вул. Трильовського, 24, за кошти громадського бюджету можуть облаштувати ігровий майданчик.

«У школі «Дивосвіт» навчаються учні 6-10 років. Щонайменше двічі на день вони перебувають на свіжому повітрі. Вуличних дитячих комплексів на подвір’ї школи немає. Тому основне завдання проєкту – створити місце, де б діти могли проводити свій активний час під час перерв, прогулянок на свіжому повітрі», – наголошує авторка проєкту Анна Байовська.

На Сихові також планують реалізувати проєкт, який передбачає закупівлю необхідного обладнання та інструментів для багатофункційних приміщень дитячої школи мистецтв №5. Так, для навчальних класів школи будуть закуплені: теплозберігаючі та шумоізолюючі двері, письмові столи, учнівські стільці та меблі. Для двох вестибюлів школи придбають: рецепцію та меблеве обладнання для місць очікування. Учні та вчителі навчального закладу отримають лаунж-зону для відпочинку, зону для індивідуальних занять з використанням електронних інструментів та зону для проведення бліц-зустрічей та нарад.

Крім цього, у 2020 році облаштують нову сортувальню на вулиці Панаса Мирного, 13. Як зазначають автори проєкту, завдяки появі нової сортувальні у місті стане простіше передавати всеможливі відходи на переробку, збільшиться охоплення екопросвітництвом серед населення, з’явиться новий простір для проведення лекцій та заходів екотематики. Бюджет проєкту становить майже 596 тисяч гривень.

Також достатню кількість голосів для реалізації отримав проєкт, який передбачає встановлення відеонагляду поблизу будинків на вулицях Антонича, Коломийського та Трильовського.

Франківський район

У Франківському районі наступного року будуть реалізовувати сім малих проєктів, чотири з яких також є освітніми. Так, за допомогою фінансування громадського бюджету у ліцеї №46 ім. В’ячеслава Чорновола придбають нове обладнання для шкільної їдальні. Підтримали цей проєкт майже дві тисячі львів’ян.

Ще один проєкт, який претендує на реалізацію у 2020 році, стосується закупівлі нового обладнання та особистих одежних шаф у школу №35, що на вул. Володимира Великого, 55-Б. Вартість реалізації цієї ідеї становить 600 тисяч гривень.

«Плануємо закупити 65-дюймові сенсорні дисплеї, котрі мають мультисенсорну підтримку з 10 синхронними точками дотику та проектор. Ці прилади необхідні для організації навчального процесу школярів. Крім цього, гардеробна школи не є безпечною і зручною. Актуальним є питання практичного і зручного зберігання речей. В цьому ефективно допомагають особисті одежні шафи для дітей, котрі будуть особистим простором дитини, що покликаний привчати до порядку і систематизації», – зазначив автор проєкту Роман Лотоцький.

Також планується замощення бруківкою пришкільної території «Школи радості», що на вулиці Івана Пулюя, 10, для безпечного та комфортного перебування дітей та батьків. Проєкт «По рівній бруківці до країни знань «Школи Радості» підтримали майже 1,5 тисячі львів’ян. Вартість реалізації – майже 596 тисяч гривень.

Наступного року за 600 тисяч гривень у дитячому садку №37 проведуть ремонт гідроізоляції фундаменту будівлі. Леся Ковальчук, авторка проєкту, розповіла, що виконання переліку робіт дозволить покращити технічний стан будівлі, попередити руйнування зовнішніх стін, покрівлі будівлі тощо.

За кошти громадського бюджету планують облаштувати пішохідну доріжку вздовж вул. Княгині Ольги 122–122-А. Наразі цією доріжкою складно користуватись, особливо батькам із дитячими візочками та людям похилого віку, тому що вона занадто вузька та незручна.

Також за понад 596 тисяч гривень планують відремонтувати вхід у парк «Піскові Озера» з боку вул. Коновальця, адже, як зазначають мешканці, наразі він – у жахливому стані. Проєктом пропонується влаштування покриття пішохідних шляхів і водовідведення, кронування і омолоджуюча обрізка існуючих дерев із додаванням нових, встановлення освітлення.

Плани щодо облагородження парку "Піскові Води"

Серед малих проєктів, який можуть реалізувати у Франківському районі Львова наступного року, – облаштування громадського простору в парку «Горіховий гай». Як зазначає автор проєкту Ігор Кідик, передбачається замощення доріжок бруківкою, встановлення лавок, ліхтарів та сміттєвих урн. Також заплановано розширення і покращення зон дозвілля, встановлення вуличного всепогодного тенісного столу.

Залізничний район

Наступного року в Залізничному районі за кошти громадського бюджету реалізовуватимуть також лише малі проєкти. Зокрема, у школі №67, що на вулиці Сяйво, 18, проведуть реконструкцію шкільного подвір’я. Планується ремонт, заміна та установка нових об’єктів, озеленення, декорування окремих конструкцій, ліквідація елементів, що негативно впливають на естетику території та облаштування зон відпочинку.

Ще одну їдальню ремонтуватимуть за кошти громадського бюджету у школі №68 на вул. Дозвільній, 3. Там планується придбання технологічного обладнання: витяжної системи, мийки, столів, посудомийної машини тощо.

А для учнів 1-4 класів ліцею №15 облаштують сучасний внутрішній дворик для активного, безпечного та змістовного відпочинку між уроками та під час занять у групі продовженого дня.

Так сьогодні виглядає внутрішній дворик ліцею №15

Ще один навчально-відпочинковий простір наступного року створять і у ліцеї №75 імені Лесі Українки. Проєктом передбачається розміщення на внутрішньому подвір’ї столів та лавок для проведення занять на свіжому повітрі, облаштування шаховими та тенісними столами, спортивно-ігровим комплексом для відпочинку ліцеїстів під час перерв, у групі продовженого дня.

А для діток, які мешкають вул. Вигоди, 60-62 (Верхня Левандівка), відновлять дитячий майданчик. Адже за словами мешканців, наразі він є в жахливому стані. У межах проєкту планують встановити великий спортивно-ігровий комплекс, карусель із канатними елементами, балансир тощо. Також за кошти громадського бюджету відремонтують дитмайданчик і на перехресті вулиць Головатого-Яворницького. Там передбачається облаштування місця для катання на велосипедах, роликах та самокатах, місце для відпочинку літніх людей, відеоспостереження та озеленення.

Крім цього, у 2020 році планують завершити облаштування скверу на вул. О. Кульчицької, 18. У 2018 році завдяки перемозі в громадському бюджеті частково почали облаштовувати сквер. Однак як зазначає автор проєкту Володимир Баб’як, для завершення потрібно ще прокласти доріжки, встановити освітлення, лавочки, а також майданчик для дітей.

P.S. Протягом двох тижнів відбудеться спільне засідання комісії законності й бюджетної комісії, на якому будуть представлені остаточні результати цьогорічного конкурсу. Після цього управління «Секретаріат ради» підготує проєкт ухвали на сесію міської ради, на якій затвердять точний перелік тих ідей, що будуть реалізовані у місті в 2020 році. Також ще є і ті проєкти, які частково вписалися в суму, виділену на громадський бюджет, і набрали досить голосів. За рішенням двох депутатських комісій їх можуть дофінансувати до повної вартості, необхідної для реалізації проєкту.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *