ОСТАННІ НОВИНИ

НАБУ завершило розслідування фактів крадіжки 93 мільйонів «Укрзалізниці»

Андрій Котенський

|

Детективи НАБУ завершили розслідування фактів заволодіння 93,28 мільйонами гривень ПАТ «Укрзалізниця». Восьми підозрюваним відкрито матеріали слідства для ознайомлення перед складанням обвинувального акта та скеруванням його до суду. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі НАБУ.

 

За даними відомства, зокрема, йдеться про:

– голову правління – генерального директора виробника стрілочної продукції, помічника народного депутата України (ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України);

– першого заступника генерального директора виробника стрілочної продукції (ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 КК України);

– засновника – директора фіктивної компанії-переможця торгів (ч.2 ст.27, ч.5 ст.191, ч.2 ст.27, ч.2 ст.28, ч.1 ст.205, ч.1 ст.366 КК України);

– директора компанії-посередника (ч.2 ст.27, ч.5 ст.191 КК України);

– трьох співробітників Філії Центр забезпечення виробництва ПАТ «Українська залізниця» (ч.2 ст.27, ч.3 ст.358 та ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України).

– екс-першого заступника керівника Філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця»., помічника народного депутата України (ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.1 ст.205, ч.ч. 2,3 ст.27 ч.5 ст.191 КК України)

Як встановило слідство, підозрювані впродовж грудня 2015–березня 2017 рр. організували закупівлю ПАТ «Укрзалізниця» стрілочної продукції за завищеними цінами із залученням підконтрольних підприємств-посередників й у такий спосіб заволоділи коштами Філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» в сумі близько 93,28 млн грн.

В січні 2019 семи особам повідомили про підозру. Згодом, у лютому, затримали та повідомили про підозру ще одному учаснику корупційної схеми — колишньому заступнику керівника Філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».

Водночас детективи вважають, що до вчинення злочину можуть бути причетні й інші особи, в тому числі народні депутати. Розслідування за цими фактами виділили в окреме кримінальне провадження, яке й досі триває. Стосовно одного з народних депутатів, який, за даними слідства, є організатором корупційної схеми, підготовлено та скеровано до органів прокуратури проект подання на зняття недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності.

Раніще Львівський портал  інформував, що міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що на «Укрзалізниці» повний провал структурних реформ, через зацікавлених «друзів». Також стало відомо, що за підсумками 2016 року орієнтовна вартість закупівель ПАТ «Укрзалізниця» в компаній народних депутатів України Ярослава та Боглана Дубневичів складала близько мільярда гривень. Згодом повідомлялося, що зловживаннями Дубневичів в «Укрзалізниці» займеться НАБУ. А тодішній очільник «Укрзалізниці» Войцех Балчун визнав монополію Дубневичів на «залізниці» та перевів стрілки на НАБУ, прокуратуру і СБУ.

Після цього НАБУ дали доступ до документів залізниці для розслідування змови з Дубневичами. Відбулися обшуки у офісі Дубневичів у Львові. Зокрема стало відомо, що мова про корпорацію КРТ, яка співпрацювала з фірмою, що ухилялась від сплати податків.

Після гучних викриттів Омелян назвав «конфліктом інтересів перебування Дубневича на посаді глави транспортного комітету Ради».

Попри те суди заборонили фіскальній службі проводити перевірку компанії братів нардепів. Керівник ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов ухилився від прямого запитання про конфлікт інтересів та мільярдні тендери «Укрзалізниці», які виграють Дубневичі.

Не «Укрзалізницею» єдиною. Національне антикорупційне бюро затримало у Львові чотирьох посадовців трьох компаній за підозрою в заволодінні газу на суму понад 1,4 мільярда гривень. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юросіб, кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є нардепи від БПП Ярослав і Богдан Дубневичі.

Суд почав обирати запобіжні заходи затриманим посіпакам Дубневичів за розкрадання 1,4 мільярда

Нещодавно НАБУ виграло у «Укрзалізниці» і Дубневичів суд щодо протизаконності їх розпилу 151 мільйона.

31 січня 2018 року стало відомо, що Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький передав генеральному прокурору Юрію Луценку для внесення в парламент подання про зняття недоторканності з народного депутата від БПП Ярослава Дубневича.

Водночас на весні 2019 року НАБУ оприлюднило цілу схему оборудок нардепів Дубневичів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *