ОСТАННІ НОВИНИ

Голосування на підвіконнях та без документів. У області поки не фіксують серйозних порушень

Соломія Головіна

|

Виборчий процес станом на 11.00 у Львівській області проходить спокійно. Про це сьогодні, 31 березня, заявив аналітик Громадської мережі «Опора» Тарас Радь під час відеомарафону «Львівщина обирає Президента» у Львівському прес-клубі.

 

При цьому він наголосив, що у Львові та великих містах області відзначається неочікувана активність виборців вже з 8.00.

Водночас Тарас Радь зазначив, що фіксують незначні традиційні для виборів порушення, зокрема, голосування без документів, а також не у відповідній кабінці.

«Якихось системних проблем станом на 11.00 не фіксуємо, сподіваємося, що так буде і до 20.00. Проте, бачимо певні традиційні проблеми, які є хронічними під час кожного виборчого процесу. Зокрема, було кілька спроб голосування без належного документу: людина приходила на вибори просто зі запрошенням і наполягала на тому, щоб вона змогла проголосувати… Але наголошую, що це поки що поодинокі факти, масової проблеми нема. Так само є проблема голосування на підвіконнях, столах,тобто не в кабінках. Таким чином порушується таємниця голосування. Окремі факти є у селі Липник Жовківського району. Також фіксувалися випадки фотографування бюлетенів. Ми не стверджуємо, що це частина якоїсь «каруселі», підкупу виборців, те, що ми фіксували, було для себе, на згадку…», – сказав аналітик.

Як своєю чергою зазначила начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської ОДА Зоряна Павлів, явка виборців станом на 10.00 складала 5%.

«Ця цифра зростає. За попередніми розрахунками станом на 11.00 вона повинна складати 10%», – зазначила вона.

Пік явки виборців на Львівщині очікують з 11 до 14 год., коли люди повертатимуться з церков.

«Традиційно знаємо, що наші виборці голосують після церкви. Тобто, пік явки виборців буде напевно з 11 до 14 год., коли закінчуватимуться Служби Божі в церквах і люди масово підуть голосувати на виборчі дільниці», – зауважила Зоряна Павлів.

Як повідомляв Львівський портал, участь у президентських виборах загалом хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. У виборчих бюлетенях будуть вказані прізвища 39 осіб, ставити штамп «вибув» не будуть.

Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

На Львівщині за президента голосуватимуть майже 2 мільйони виборців.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *