ОСТАННІ НОВИНИ

Передвиборчий ажіотаж. Щоб змінити місце голосування, львів’яни годинами стояли в чергах

Наталя Дуляба

|

Понеділок, 25 березня, був останнім днем, коли громадяни України могли звернутися у відділи ведення Державного реєстру виборців, щоб внести зміни до списку виборців чи тимчасово змінити місце голосування. Через це у всіх відділах Держреєстру виборців Львова був ажіотаж, містянам доводилось стояти у черзі по декілька годин. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Як розповіла Львівському порталу львів’янка Маргарита Коверко, для того, щоб тимчасово змінити місце голосування, їй знадобилося більше чотирьох годин. Весь цей час вона простояла у живій черзі в Галицькому відділі ведення Держреєстру виборців.

«Цими вихідними я буду в Карпатах, але хочу проголосувати. Саме тому я пішла отримувати відкріпний лист. Приїхала я вчора в Галицький відділ ведення Держреєстру виборців орієнтовно о 16:30 год., а вийшла – після 21:00 год. У приміщенні – натовп людей, більшість із яких теж прийшла заради відкріпного листа. Кудись відійти було просто нереально, адже стояла жива черга. У списку, в який треба було записуватись, я була 160-та. Свій відкріпний лист я змогла отримати трохи більше, ніж через чотири години. І це при тому, що десь 30% людей просто не дочекалися своєї черги», – розказала Маргарита Коверко.

Також вона зауважила, що при собі потрібно було мати не лише оригінал документів, а й їхні ксерокопії, про що на сайті Держреєстру виборців не вказано. Саме через це частині львів’ян доводилось покидати живу чергу і йти ксерити документи.

«Працівники Галицького відділу ведення Держреєстру виборців мали претензії до людей, які не мали ксерокопій, бо, мовляв, на їхнє обслуговування йде вдвічі більше часу. Хоча на їхньому сайті не вказано, що потрібно мати копію документів. Але похвальним є те, що відділ не завершив роботу о 18:00 год., як це передбачено, а працював допізна. Втім чому не можна було забезпечити нормальний процес для виборців, зробити електронну чергу, щоб можна було записатись на конкретну годину? Ми ж у ХХІ столітті живемо», – додала Маргарита Коверко.

Черга у Галицькому відділі ведення Держреєстру виборців

Львівський портал звернувся за коментарем у Галицький відділ ведення Держреєстру виборців. Його очільниця Ольга Гринчишин підтвердила, що 25 березня в установі був справжній ажіотаж із тих, хто хотів  тимчасово змінити місце голосування та внести зміни до списку виборців. І така ситуація була у всіх територіальних відділеннях Львова.

«Ажіотаж був дуже великий, в основному це була молодь, студенти, які змінювали місце голосування. Це ж був останній день, тому було очікувано, що люди відтягнуть це до останнього. Але база даних працювала справно, ніяких збоїв не було. Через велику кількість людей наш відділ працював до 22:30 год. Незважаючи на такий подовжений режим, охочі змінити місце голосування є і сьогодні, проте робити це зараз ми вже не маємо права, таких людей ми скеровуємо до суду, який проводить окрему процедуру», – пояснила Ольга Гринчишин.

Раніше Львівський портал писав про те, як можна перевірити себе у списку виборців. Детальну інструкцію можна знайти тут.

Нагадаємо, президенські вибори відбудуться вже цієї неділі, 31 березня. Їхнє проведення обійдеться державі у 2,3 мільярда гривень. Втім у ЦВК заявляли, що бюджет виборів можуть збільшити через рекордну кількість претендентів на пост глави держави.

Загалом участь у виборах хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

Додамо, що на Львівщині за президента голосуватимуть майже 2 мільйони виборців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *