ОСТАННІ НОВИНИ

Судді, які скасували покарання за незаконні статки, показали нові збагачення

Андрій Котенський

|

Кілька судді Конституційного суду, які скасували покарання за незаконне збагачення чиновників, показали статки, які зросли за минулий рік. Відповідні зміни зафіксовані у деклараціях, які оприлюднені в Єдиному державному реєстрі, пише УП.

 

Зокрема, грошові активи Михайла Гультая та його дружини з 2017 року зросли приблизно на 2 мільйони гривень. В декларації судді з’явилось на 500 тисяч гривень, 55 тисяч доларів та тисячу євро більше, ніж було рік тому.

У подружжя помітно зріс прибуток: обидва отримують основну зарплату від Конституційного суду, у Гультая вона зросла на 1,8 мільйона гривень, у дружини – на 169 тисяч. Крім того, родина почала отримувати проценти від банківських рахунків, адже раніше декларувала лише готівкові накопичення. У судді також з’явилась пенсія.

Статки родини судді Конституційного суду Михайла Запорожця за минулий рік теж змінились. Його дружина стала власницею земельної ділянки у Київській області вартістю 228 тисяч гривень та автівки Nissan Leaf 2017 року за 636 тисяч. Витрат на це майно родина на зазначила, як і подарунків чи спадку.

При цьому, згідно з декларацію, родина Запорожців живе на суддівську зарплату (2,9 млн)  і пенсію (58,7 тисяч). Серед інших доходів – незначна зарплатня дружина і соціальні виплати. Жодних грошових накопичень родина не задекларувала ані цього, ані минулого року.

Збагатились минулого року і суддя Сергій Сас разом із дружиною – на 701,6  тисяч гривень. Заробляє в родині лише суддя – його зарплатня зросла на 1,4 мільйона у порівнянні з 2017 роком. Подружжя також почало отримувати пенсію: загалом 172,8 тисяч гривень за рік на двох.

У декларації судді Олега Первомайського стало на 102 387 гривень та 8 200 доларів більше. Минулого року чоловік заробив на різних посадах, включно з суддівською та викладанням у кількох університетах, понад мільйон гривень – на 752 тисячі гривень більше, ніж 2017 року.

Ще один суддя, який проголосував за скасування статті про незаконне збагачення і вже подав електронну декларацію, – Володимир Мойсик. Він за минулий рік збагатився у два рази: з 500 тисяч гривень готівкових накопичень у 2017 році до 1 095 911 гривень у 2018.

За 2018 рік Мойсик заробив більше 2,8 мільйонів гривень, його дружина – 50 249 гривень. Рік тому їхній сукупний заробіток був  на 1,7 мільйона меншим.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду

Більше про Конституційний суд читайте: Хто намагається встановити контроль над Конституцією

Нагадаємо, вкінці лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Хто з нардепів домагався скасування статті про незаконне збагачення (список).

Хто з суддів скасував антикорупційну статтю (список).

До слова, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Водночас у ЄС спростували всі аргументи, якими скасувала відповідальність за незаконне збагачення.

Президент України Петро Порошенко вніс новий законопроект про незаконне збагачення, як невідкладний. Утім, центр протидії корупції про законопроект Порошенка щодо незаконного збагачення: «Гірший, ніж за часів Януковича».

Також наголосимо, що країни G7 спільно зі Світовим банком закликали українську владу активізувати зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів, відновивши кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів.

НАБУ вже закрило провадження щодо посадовців, суддів та Труханова…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *