ОСТАННІ НОВИНИ

Кандидат у президенти Віктор Кривенко вимагає до виборів прийняти закон про державну мову

Олена Карп'юк

|

Лідер партії «Народний рух України» та кандидат у президенти Віктор Кривенко переконаний, що законопроект №5670 «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Верховна Рада України має ухвалити ще до виборів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає Львівський портал.

 

У вівторок, 12 березня, Верховна Рада розглядала правки до законопроекту №5670, яких є більше 2000. Як наголосив Віктор Кривенко, нардепи встигли розглянути лише 35 правок, а такими темпами прийняття закону відтягується.

«Я закликаю всіх народних депутатів зняти всі непринципові поправки до законопроекту. Звертаюся до громадян тиснути на своїх депутатів, щоби вони проголосували законопроект №5670 до президентських виборів. Не вірте закидам опоблоківських депутатів, які говорять про «утиски» російськомовних людей. Жодних дискримінацій немає. Народний рух України ніколи не підтримає мовного чи етнічного шовінізму», – підкреслив народний депутат.

Віктор Кривенко також наголосив на важливості розвивати українську культуру, яка є основою збереження ідентичності та самої держави.

«Є два основні фактори, які формують ідентичність людини після її народження: батьківське виховання та культурне середовище. Мова є основою національної культури, а національна культура є бажанням мати свою державу. Коли руйнують мову, людина стає або космополітом і їй все одно де жити, головне, щоб там була хороша робота, екологія і безпека. Або людина стає носієм іншої мови, носієм іншої культури і як наслідок – замовником іншої держави. Упродовж 350 років російська окупаційна влада понад 64 рази забороняла й утискала українську мову. Російські очільники дуже добре розуміють значення мови для створення держави. І ми маємо усвідомити, що вслід за російською мовою і культурою прийде російська державна машина. Боротьба за український культурний простір триває», – додав лідер Народного руху України.

Нагадаємо, про те, що голова партії «Народний рух України» Віктор Кривенко братиме участь у президентських виборах, стало відомо на початку лютого.

Як повідомляв Львівський портал, виборча кампанія офіційно стартувала 31 грудня, а самі вибори відбудуться 31 березня.

Проведення цьогорічних президентських виборів обійдуться державі у 2,3 мільярда гривень. Втім нещодавно ЦВК заявила, що бюджет виборів можуть збільшити через рекордну кількість претендентів на пост глави держави.

Загалом участь у виборах хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

Додамо, що на Львівщині за президента голосуватимуть майже 2 мільйони виборців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *