ОСТАННІ НОВИНИ

У Любліні встановлять пам’ятник священику УГКЦ Омеляну Ковчу

Олена Карп'юк

|

22 лютого у польському Любліні урочисто заклали капсулу під будівництво пам’ятника українському греко-католицькому священику, капелану Української Галицької Армії, отцю Омелянові Ковчу. Про це Львівському порталу повідомив Виконавчий директор будівництва пам’ятника Орест Чебеняк.

 

Дату для закладення капсули обирали неспроста: рівно рік тому, 22 лютого 2018 року, влада Любліна дала дозвіл на спорудження у місті пам’ятника отцю Омелянові Ковчу.

Як відзначив під час урочистостей Президент України Петро Порошенко, ця подія свідчить про взаємоповагу, високі моральні та християнські цінності, які об’єднують український і польський народи.

«Ми разом робимо фантастичну, чудову справу. Постать отця Омеляна Ковча єднає український, польський, єврейський та інші народи. Він є прикладом глибокої духовності і самопожертви. Він показав взірець щирої любові до ближнього. Тієї любові, якій вчить нас Господь», – наголосив Порошенко.

Голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник зауважив, що постать цієї видатної людини, яка повстала проти людиноненависницької нацистської системи, сьогодні здатна об’єднати народи проти нового ворога.

«Блаженний Омелян Ковч, його гуманістична філософія та жертовність заради людей інших національностей та віросповідань належить не лише українському народові, але й цілому людству. Будівництво пам’ятника отцю Ковчу – це знак вшанування пам’яті усіх жертв нацизму та важливий крок для подальшого об’єднання зусиль українського та польського народів проти новітньої загрози для Європи і світу, яку несе кремлівський авторитарний режим Путіна», – підкреслив Іван Васюник.

Пам’ятник Омелянові Ковчу планують звести на місці колишнього концтабору «Майданек», де, власне, він й відбував «покарання» за те, що рятував євреїв від німецьких окупантів.

«Це і є неоціненний сигнал та приклад спільності духовних цінностей між українцями та поляками, приклад домінування взаємоповаги та всерозуміння над складними, а подекуди і трагічними сторінками нашої спільної історії. Приклад загоєння, а не ятріння старих ран», – наголосив народний депутат України Ігор Васюник.

В урочистостях у Любліні також взяли учать міністр оборони України Степан Полторак, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Посол України у Польщі Андрій Дещиця, Генконсул України у м. Любліні Василь Павлюк, Генконсул України у Кракові Олег Мандюк, Президент Фундації Культури Духовної Пограниччя, декан Варшавсько-Люблінський, отець-митрат Стефан Батрух (УГКЦ).

Зазначимо, що Омелян Ковч народився у селі Космач на Івано-Франківщині у 1884 році. Був душ пастирем греко-католицької парафії у Перемишлянах, капеланом УГА. У 1942 році його ув’язнили за захист людської гідності та допомогу жертвам Другої світової війни. Протягом усього часу в тюрмі Омелян Ковч ревно виконував своє священиче служіння та просив не ратувати за його звільнення, оскільки вважав своїм покликанням нести духовну опіку співв’язням різних національностей, конфесій і релігій. Помер Омелян Ковч у 1944 році у німецькому нацистському концтаборі «Майданек». У 2001 році Папа Іван Павло ІІ проголосив його блаженним.

Фото Миколи Лазаренка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *