ОСТАННІ НОВИНИ

Верховній Раді пропонують обмежити використання поліетиленових пакетів

Вероніка Рой

|

В Україні пропонують обмежити продаж деяких видів поліетиленових пакетів. Відповідний законопроект зареєстрували на сайті парламенту 28 січня 2019 року, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як повідомляється у пояснювальні записці, ціль законопроекту – зменшення кількості небезпечних відходів з поліетилену, що створюються внаслідок недбалого використання пластикових пакетів.  Серед завдань автори законопроекту виділяють: скорочення обсягів реалізації пластикових пакетів та, відповідно, обмеження їх участі у цивільному обігу.

«Проектом передбачається заборона реалізації в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладних пластикових пакетів та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Крім того, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів», – йдеться у пояснювальній записці.

Окрім цього, законопроект вносить зміни до Закону України «Про захист прав споживачів», зокрема, встановлюючи відповідальність за порушення цього закону та визначаючи компетенцію у цих питаннях Центрального органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.

Автори законопроекту також заявляють, що прийняття запропонованого проекту наблизить вітчизняне законодавство до законодавства Європейського Союзу, значно знизить обсяги відходів з поліетилену, тим самим сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища, здоров’я населення.

Нагадаємо, на початку листопада поліетиленові пакети заборонили у Славську. Згодом виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення, яким встановив обмеження на комерційне використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах. Пізніше до Львова та Славська приєднався і Дрогобич.

А влітку про відмову від поліетиленових пакетів заявили у Жовківському районі. На його території тривають перемовини з супермаркетами і дрібними підприємцями.

Також Львівський портал дізнавався, чому поліетиленові пакети є шкідливими та чи зможуть львів’яни повністю від них відмовитися? Детальніше про це читайте у матеріалі: «Пластикові пакети VS еко-торбинки: чи зможе Львів відмовитись від поліетилену?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *