ОСТАННІ НОВИНИ

До 100-річчя ЗУНР з’явилася перша скульптурна композиція

Омелян Шевчук

|

У Львові до 100-річчя ЗУНР встановили скульптурну композицію, яка охоплює лева, фігуру якого запозичено з герба ЗУНР, та блоків дикого каменю з виноградною лозою — як символ того, що з крапель крові українських бійців Листопадового Чину та УГА, пролитої в боях за ЗУНР, зародилася вільна українська держава. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

 

Фігура лева зроблена з бронзи світлого кольору, а виноградна лоза — з полірованої бронзи. Камені — блоки світло-сірого граніту. Висота лева — 3 м, загальна висота скульптури — 3,5 м.

«Основна ідея скульптурної композиції: лев, що просинається, — як алегорія на молоду країну, яка зародилася на уламках Австро-Угорської імперії. Бронзова фігура лева розташована на блоках дикого каменю, Лев піднімається по них вгору. Між каменями на рівні землі є маленька виноградні лоза з гроном винограду, що є символом проростання життя від маленької кісточки до великого виноградника — Вільної України», — йдеться у пояснювальній записці до проекту композиції.

Нагадаємо, на реалізацію проекту встановлення скульптурної композиції з нагоди 100-річчя ЗУНР з міського бюджету виділено 3,5 млн. грн: 2 млн. грн — на виготовлення бронзової скульптурної композиції, 1,5 млн. грн — на реконструкцію площі на вул. Городоцька, 40.

Зазначимо, що цього року у Львові встановлять відразу два пам’ятники ЗУНР: один облаштує міськрада Львова на вул. Городоцькій, інший – Львівська ОДА.

Нагадаємо, це вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. На площі перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові мерія нещодавно вирішила створити громадський простір, переможця на облаштування якого визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі. «За» також виступили активісти, оскільки вважають площу чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Втім згодом Львівська обласна рада заявила, що на цьому місці має бути монумент Героям Небесної Сотні. Таку ідею міськрада відхилила, назвавши її політичною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *