ОСТАННІ НОВИНИ

1 листопада Синютка відкриє у Львові «свій» пам’ятник ЗУНР

Олена Карп'юк

|

1 листопада з нагоди 100-річчя створення Західноукраїнської народної республіки на розі вул. Огієнка та Листопадового Чину урочисто відкриють пам’ятник героям ЗУНР та УГА. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

«Працюючи над пам’ятником, ми  зрозуміли, що повинні зобразити дві сили – політичну і мілітарну. Їх процес формування є тривалий, у 1918 році ми дозріли, щоб була проголошена державність і щоб народ піднявся.  Пам’ятник у вигляді двох рук: одна означає політичну волю, друга – мілітарну. Ці дві руки втримують вогонь, у якому формується наша держава, тризуб. На сьогодні пам’ятник на стадії завершення», – розповів академік, народний художник України, автор проекту пам’ятника Героям ЗУНРу та УГА Любомир Медвідь.

Пам’ятний знак сягатиме 8 метрів у висоту.

«Розташування пам’ятника композиційно цікаве. Площа, виділена для його створення, ділиться на три сегменти. На третій площадці буде сама композиція, яка складається з піраміди, її обкладають гранітом, і знизу доверху буде композиція цих рук», – пояснив скульптор Василь Ярич.

Зазначимо, що цього року у Львові встановлять відразу два пам’ятники ЗУНР: один облаштує міськрада Львова на вул. Городоцькій, інший – Львівська ОДА.

Нагадаємо, це вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. На площі перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові мерія нещодавно вирішила створити громадський простір, переможця на облаштування якого визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі. «За» також виступили активісти, оскільки вважають площу чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Втім згодом Львівська обласна рада заявила, що на цьому місці має бути монумент Героям Небесної Сотні. Таку ідею міськрада відхилила, назвавши її політичною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *