ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Всесвітній день боротьби зі сказом. Медики нагадують, як запобігти захворюванню

Олена Карп'юк

|

Сьогодні, 28 вересня, у світі відзначають день боротьби зі сказом. Він має на меті підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, про те, наскільки важливими є профілактичні заходи серед тварин для попередження захворювання у людей. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

Сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними ВООЗ, ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільші соціально-економічні збитки. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, ця хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування призводить до смерті. Через це захворювання щороку гине понад 55 тисяч людей і більше 1 мільйона тварин.

Епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою. Щорічно реєструються поодинокі випадки захворювання людей на сказ. У  Львівській області останній випадок захворювання людини на сказ зареєстрували ще у 2009 році у мешканця Борислава.

Натомість в області  реєструються випадки сказу серед диких та домашніх чи безпритульних тварин. Із початку 2018 року зафіксували 18 випадків сказу серед тварин (лисиць, собак, котів), тоді як минулого року таких випадків було 16.

Зараження людини відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі залишається червона лисиця (40% від усіх захворілих тварин). Продовжує залишатися значною кількість випадків сказу серед собак і котів, які найбільш наближені до людей та становлять для них головну небезпеку щодо інфікування збудником сказу.

Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до року. Початковими симптомами сказу є підвищення температури тіла, біль або поколювання, печіння у місці рани. У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне, смертельне запалення головного і спинного мозку. У хворих з`являється безсоння, страх, наростають явища збудження, виражена водобоязнь. Збудження змінюється паралічами, розладом функцій серця та дихання, внаслідок чого настає смерть.

Як запобігти захворюванню:

  • Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів.
  • Якщо покусала або ослинила підозріла (невідома) тварина, потрібно промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов’язку та якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування  за затвердженою схемою.
  • Якщо Вас вкусила відома домашня тварина, для встановлення за нею ветеринарного спостереження, необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини.
  • Необхідно своєчасно робити щеплення домашнім тваринам. Кожен власник тварин повинен розуміти, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров’я чи свого улюбленця, але і за здоров’я оточуючих!

Фото: СТС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *