ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі відкрили Меморіал пам’яті українців, яких винищили у селі Сагринь

|

У селі Сагринь (Польща) відбулося урочисте відкриття Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році у с. Сагринь, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Участь у відкритті Меморіалу пам’яті українців взяв також Президент України Петро Порошенко.

«Наш перший людський і християнський обов’язок – пам’ятати про невинних жертв і зробити все можливе, аби наші народи ніколи не знали більше розбрату і протистояння…

Здавна український і польський народи були сусідами, яких поєднують спільність культур, традицій, близькість наших мов… Але є в нашій історії, і ми маємо це визнати, і печальні сторінки. Поруч зі спільними перемогами, поруч з нашою дружбою та братерством, найболючішою травмою залишається братовбивчий польсько-український збройний конфлікт 1943-1944 років, та й всі 40-х років минулого століття, який залишив глибоку рану і тут на Холмщині. Понад сім десятків років тому українці Сагрині і навколишніх сіл стали жертвою брутальної збройної акції, яку вчинили проти мирних мешканців окремі підрозділи польського підпілля.

Сьогодні ми тут, щоб нашою спільною молитвою вшанувати пам’ять сотень дітей, жінок, чоловіків, людей старшого віку, які загинули тільки за те, що вони називали себе українцями, за те, що вони ходили до іншої церкви.

Разом з ними ми пам’ятаємо всіх, хто був невинно вбитий. Ми зараз разом з представниками товариств «Холмщина» з Волині, Львівщини, Тернопільщини, родичі яких проживали на цих землях, вирощували хліб, виховували дітей, плекали рідну мову й культуру. Але одного дня вони були примусово вивезені на інший берег Бугу», – сказав Петро Порошенко під час відкриття Меморіалу.

Також президент закликав нинішнє й прийдешні покоління і українців, і поляків не допустити подібної трагедії.

«Будь-які прояви використання будь-якими політичними силами історичної пам’яті задля підвищення своїх рейтингів є абсолютно неприйнятними. Мірятися пролитою кров’ю наших народів і здобувати на трагедії політичні дивіденди – це є ганебно, це є неприйнятно. Це шлях в нікуди… Я вірю, що у наших народів – і у народу України, і у народу Польщі – є достатньо мудрості, аби не піддаватися на провокації, спрямовані на перегляд багаторічних спільних здобутків у відносинах між двома народами у питаннях порозуміння та у питаннях примирення», – сказав Порошенко.

Він також наголосив, що Україна глибоко шануєм пам’ять представників польського народу, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині у 1943-1944 роках.

Водночас він закликає до перегляду змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті і також перегляду положень, які стосуються оцінки українців.

«Ми проти односторонніх політичних оцінок спільного історичного минулого, оскільки вони не сприяють процесу нашого історичного примирення. Підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті – і розраховуємо, що буде переглянуто також положення, які стосуються оцінки українців. Ми за фаховий діалог на рівні істориків. І ще раз кажу ми проти політизації чутливих питань спільного історичного минулого… Події на Холмщині, як і низка інших трагічних конфліктів між українцями і поляками в часи Другої світової війни, вимагають ретельних історичних досліджень. І ці дослідження мають здійснюватися спільно істориками і науковцями, спільно українськими і польськими, базуватися на щирому прагненні встановлення справжньої історичної правди про причини, перебіг та наслідки конфлікту, якою б гіркою не була би правда для кожної із сторін. Наші  народи заробили право знати правду. Але займатися цією правдою мають точно не політики. Мають історики і науковці», – підкреслив Петро Порошенко.

Як відомо, різанина в Сагрині сталася 10 березня 1944 року. Тоді від рід рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової жорстоко було убито близько 1300 українців. Переважно жінок, дітей і людей похилого віку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *