ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині місцеві чиновники видворюють з фермерського ринку бельгійського бізнесмена

Олександр Косик

|

Бельгієць Бернар Вілем готовий продати створену ним же 10 років тому козину ферму на Львівщині, адже місцеві чиновники всіляко перешкоджають його діяльності. Про це іноземний бізнесмен розповів виданню «Бізнес Цензор», передає Львівський портал.

 

Знайомство Бернара Вілема з Україною розпочалося наприкінці 90-х, коли він разом із групою бельгійських бізнесменів приїхав до нашої країни з метою реалізації інвестиційних проектів. Втім саме тоді Бернар зробив висновок, що тут надзвичайно сприятливі умови для ведення сільського господарства.

“Я побачив велику кількість землі, хороші кліматичні умови і зрозумів, що тут можна займатися аграрним бізнесом. Тоді, у 2000-х роках, ніхто на нього не звертав уваги”, – згадує Бернар.

З 2000 року Вілем почав працювати в Україні як консультант із сільськогосподарських питань. А 10 років тому відкрив першу козину ферму на Львівщині, неподалік містечка Судова Вишня.

У ремонт приміщень, відбудову господарства, генетичний матеріал, закупівлю техніки і обладнання було вкладено один мільйон євро. Планувалося, що на фермі одночасно буде утримуватися тисяча кіз.

Зазначимо, що На фермі “Шеврет”, яка позиціонує себе як перша українська сироварня, що почала виготовляти козині сири за французькими рецептами, щоденно відвантажується від 30 до 200 кілограмів готового сиру (залежно від пори року), який миттєво розкуповують львівські ресторації.

Проблеми із виділенням землі, на якій вирощуються корми для тварин та ведеться випас, стали точкою спотикання іноземця в українських реаліях. Він переконаний, що процеси передачі землі в оренду проходять не прозоро, що усе вирішується купкою корумпованих містечкових чиновників.

“Спочатку, коли я тільки починав, мені казали: “Приїжджайте, у вас будуть усі умови!”. А потім почалося: дайте грошей на футбольну команду, “треба жити із громадою”, – каже бізнесмен.

Бельгійця обурює, що вони з дружиною вимушені орендувати землю під свої приміщення, у які самі ж вклали немалі кошти, за найвищою ставкою — 12% від їх нормативної грошової оцінки.

«А ще неподалік від нас є шматок землі, де від колишніх приміщень залишився лише фундамент та напіврозвалена автовагова. Власник продав це майно людині, яка до фермерства не має ніякого відношення. І оцей чоловік на 18 сотках цієї землі планує будівництво гранітного заводу. Я тут поклав 8 років свого життя, вклав у ферму мільйон євро, влада мені постійно не давала спокою і в результаті вони планують робити у нас під дверима гранітний завод, змінивши призначення сільськогосподарських земель», – пояснює він.

Втім, сам Бернар Вілем зізнався, що так і не зумів навчитися жити в Україні, тому що нічого не хоче “домовлятися”. Над усім має бути закон, вважає він.

Ферма, за його словами, приносить щомісячно 2 тисячі євро збитків. Тож він не виключає, що найближчим часом продасть свій сімейний бізнес і зосередиться на консультуванні українських агропідприємств та забезпеченні їх високоякісним генетичним матеріалом з Європи.

Коментарі

  1. “Руформи” по львівські . Не даєш відкат місцевим чинушам-дармоїдам , забирайся геть . Ми голодні і босі але гонорові .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *