ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові та Новояворівську з’являться «Місця щасливих людей». Візуалізація

Катерина Родак

|

Цього року у Львові на куті вулиць Коперника-Стефаника на площі Гасина з’явиться сквер «Місця щасливих людей», присвячений виконавцю Андрію Кузьменку. Роботи планують завершити до кінця року. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив керівник міського управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський.

 

За його словами, у березні стане відома сума фінансування проекту.

«У березні будуть вноситись зміни до бюджету і буде призначення, коли пройде кошторис експертизу. Коли пройде експертиза, ми будемо в праві оголосити бюджет і винести його на сесію», – зазначив він.

Проект ще два роки тому розробив архітектор Валерій Кузнєцов з Дніпра. За словами Юліана Чаплінського, жодних змін до цього проекту не вносили.

«Проект-переможець – це громадський простір, в якому основний ефект, присвячений Кузьмі – це оригінальні світильники, які мають закручену форму. Автор декламував, що ця ідея посилається на його (Кузьми-ред.) відомі кучері. Це буде вільний простір, де можуть бути різні функції: місця для активного відпочинку, концертів, імітація паперу з віршами пісень Кузьми тощо», – розповів головний архітектор міста.

Відтак сквер поділятиметься на такі зони:

  1. Зону сцени (імпровізоване місце для музикантів, обговорень, відкритих лекцій).
  2. Групи лавок.
  3. Водні арт-об’єкти «Течії».
  4. Пішохідну зону.
  5. Зону схилу, оснащену місцями для сидінь.
  6. Зону огородження побутових відходів.
  7. Зону паркування велосипедів.
  8. Зону арт-об’єкту «Нерв», який служитиме як устаткування для виставок.
  9. Групу урн.
  10. Групу арт-об’єктів з дерева та металу, які символізуватимуть діяльність Андрія Кузьменка.

На питання кореспондента Львівського порталу, чому проект не реалізовувався у попередні роки, Юліан Чаплінський відповів:

«Тому що є дуже багато бюрократичних процедур – сама розробка проектів, виділення коштів, ухвала сесії. У нас немає жодного об’єкту у Львові, який би від конкурсу до реалізації мав би менше 5 років. На пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу шість років тому був конкурс, на пам’ятник Шептицькому – 6 років тому конкурс», – сказав він.

Юліан Чаплінський нагадав, що раніше з міського бюджету виділялися кошти на попередні роботи (близько півмільйона гривень), але вони перенеслися, бо ще не було погоджено проект.

Посадовець  додав, що сквер  будуватиметься виключно за кошти міського бюджету.

Як писав раніше Львівський портал, у 2016 році Благодійний Фонд імені Кузьми Скрябіна збирав кошти на реалізацію проекту «Місця щасливих людей». Згодом батьки Андрія Кузьменка звернулись до міського голови з проханням не спекулювати на будівництві скверу імені Кузьми. Таке рішення рідні виконавця прийняли після того, як виконавчий комітет Львівської міськради декілька разів перезатверджував локацію майбутнього скверу.

Водночас ще один сквер на честь Кузьми збудують у Новояворівську. Місцеві архітектори реалізовуватимуть проект у парку неподалік помешкання родини Кузьменків.

«Ми намагались створити місце, де зібрані частинки душі відомого музиканта. Слова та образи з його пісень оточують зі всіх сторін, створюють неповторну атмосферу присутності Кузьми. Ми знайшли старий фонтан серед парку та вирішили його осучаснити, вписавши в громадський простір з розважальною функцією та можливість проектування на воді кліпів співака в темну пору доби», – зазначають архітектори компанії Globarch group, що реалізовуватимуть проект.

Концепція створення скверу передбачає встановлення геометричної паркової інфраструктури, елементів благоустрою, озелененої території.

«Спогади виринають в «парасольках» – стилізованих елементах освітлення та захистку посеред центральної алеї, в «казкових звірях» – символічні форми тварин в «алеї казок» для дітей. Багато елементів ми заховали, щоб кожний відвідувач парку зміг віднайти і самостійно поринути у відгомін минулого та захопливого», – зазначають архітектори.

У парку також збудують сходи-«клавіші», які вестимуть на пагорб, звідки можна буде споглядати проекцію символа скверу – голуба, викладеного з бруківки в центрі бетонного кола, що лишився ще з давніх часів.

Фото: ЛМР, Global group

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *