ОСТАННІ НОВИНИ

ВІЛ – не вирок. Все, що потрібно знати, аби не захворіти

Вероніка Рой

|

На сьогодні на Львівщині у понад трьох тисяч людей діагностовано ВІЛ-інфекцію. Медики зазначають, що це свідчить про високий рівень захворювання в області та закликають мешканців не боятися проходити обстеження на ВІЛ-статус. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Епідеміологічна ситуація в Україні та області

За статистикою майже кожен другий ВіЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус, а більшість хворих ВІЛ-інфекцію дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях .

За словами головного лікаря Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яни Служинської, сьогодні на обліку у їхньому Центрі перебуває понад три тисячі пацієнтів з ВІЛ-інфекцією.

«Центр СНІДу  у Львівській області працює вже більше 13 років. На сьогодні на обліку знаходиться понад три тисячі пацієнтів з діагностованою ВІЛ інфекцією. Тобто, це є достатньо високий рівень захворювання і ми розуміємо, що сьогодні не всі пацієнти, які є інфіковані стоять у нас на обліку», – розповіла вона.

В 2017 в Україні щодня реєструється 38 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 з яких – це захворювання на СНІД. Також за рік було зафіксовано 8 випадків смерті від СНІДу. Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

ВІЛ – це не смертельний вирок, а захворювання проти якого можна боротися

Як пояснює Мар’яна Служинська, сьогодні ВІЛ не потрібно сприймати як вирок, адже інфіковані пацієнти живуть звичайним життям завдяки прийому антиретровірусної терапії.

«Сьогодні перед медичною громадськістю стоїть таке завдання, як подолання ВІЛ інфекції і вже в багатьох країнах Західної Європи зроблені величезні кроки в тому, що люди, які маю ВІЛ позитивний статус за рахунок необмеженого доступу до антиретровірусної терапії, не розповсюджують, не передають ВІЛ інфекцію і вони мають можливість жити довго. Однак лише в тому випадку, якщо приймають антиретровірусну терапію. Тобто, таку таку терапію, яка є специфічною для лікування ВІЛ інфекції», – розповіла вона.

Також головний лікар закликала  людей, не боятися проходити обстеження.

«Ми закликаємо всіх і кожного в кого були епізоди ризикованої поведінки пройти обстеження.  І ми знаємо, що пересічний громадянин боїться прийти до нас в Центр СНІДУ і обстежитися. Адже більшість з нас живе за стереотипами і  вважають, що СНІД – це невиліковне захворювання, що СНІД – це вирок, що хвора людина стає ізольованою від світу. Так ось, ми хочемо розбити ці всі стереотипи. Сьогодні ВІЛ інфекція є хронічним захворюванням, яке не приводить до смерті і ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінним життям, працювати, народжувати здорових дітей. Також хотіла б зазначити, що сьогодні ВІЛ-інфікованими є переважно ті люди, які ведуть активний спосіб життя, які навчаються, працюють на престижних роботах», – зазначила М. Служинська.

Окрім цього вона додала, що сьогодні громадськість повинна змінювати своє ставлення до людей, які хворіють на ВІЛ інфекцію.

«Якщо 5 чи 20 років тому переважна більшість пацієнтів – це були активні споживачі ін’єкційних наркотиків, то сьогодні ми можемо з впевненістю говорити про те, що ВІЛ-інфекція вийшла із загального середовища. Нашими пацієнтами є абсолютно соціально адаптовані групи населення, Тобто, це люди, які не вживають наркотики, а це люди, які  інфікувалися статевим шляхом. На превеликий жаль, коли ми робили опитування серед молоді, то дійшли висновку, що наша молодь є не насторожена, а використання презервативів не надто поширеними», – резюмувала вона.

Як передається ВІЛ та як захистити себе від цієї хвороби?

Зараз СНІД не є смертельним вироком. Якщо постійно підтримувати організм, то із захворюванням можна жити.

Існує лише декілька способів передачі ВІЛ-інфекції: при сексуальних контактах без презерватива; через спільне або повторне використання шприців і гоовк при вживанні наркотиків,медичних маніпуляціях, пірсингу і нанесенні татуювань; від ВІЛ-позитивної матері дитині під час вагітності, полові та годування грудьми;

Більшість симптомів, що з’являються при  ВІЛ-інфекції та СНІДі, нагадують симптоми інших захворювань. Визначити, чи є в організмі ВІЛ, можна тільки за результати тесту на ВІЛ.

«Специфічних проявів ВІЛ-інфекції немає, тому запідозрити, що людина хвора – складно. Єдине на що людина повинна опиратися, коли вирішує здати тест ВІЛ-інфецію, на епізоди небезпечної поведінки в минулому. Також зазначити, що тестування на ВІЛ-інфекцію є абсолютно безкоштовним, є конфіденційним. Обстеження проводиться у нашому Львівському обласному центрі СНІДу, який знаходить на вулиці Лисенка, 45 і також можна обстежитись у районних поліклінічних відділеннях як у Львові так і в районах області. І обстежитись можна не лише напередодні 1 грудня, а впродовж всього року», – розповіла М. Служинська.

Також, як розповідає заступник директора БФ «САЛЮС» Марта Васильєв, на Львівщині діють мобільні амбулаторії від благодійного фонду «САЛЮС», в яких кожен охочий може пройти безкоштовне обстеження і дізнатись результат впродовж 20 хвилин.

«Сьогодні домінуючим шляхом передачі ВІЛ інфекції є статевий шлях. Отже, нам потрібно працювати з профілактикою інфекції. Щоденно на маршрути виїжджає наша мобільна амбулаторія – спеціально обладнаний автобус, в якому здійснюється швидкі тестування на ВІЛ та гепатити. Таким чином ми хочемо привернути увагу громадськості до проблеми ВІЛ/СНІДу та забезпечити доступ кожної людини до знання свого ВІЛ статусу. Адже ми вважаємо, що право на здоров’я є в кожної людини», – додала вона.

Для того, щоб не захворіти на ВІЛ потрібно: завжди використовувати презервативи при сексуальному контакті; відмовитись від незахищених сексуальних контактів з ВІЛ-позитивним партнером а також  з партнером, чий ВІЛ-статус вам не відомий, використовувати лише стерильні шприци, голки, інструменти для пірсингу або тату.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *