ОСТАННІ НОВИНИ

Примусове жебрацтво: потурати, прогнати чи спробувати зупинити дитячу експлуатацію?

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

Примусове жебрацтво – одна з найгірших форм дитячої праці та вид експлуатації дітей, які постраждали від торгівлі людьми. За даними Міжнародної організації з міграції, понад чверть дітей, які потрапили в ситуацію торгівлі людьми в Україні, були примушені жебракувати.

Жебракування дітей – мабуть найцинічніший спосіб отримання вигоди з традиції давати милостиню. Деякі діти добровільно жебракують, оскільки їхні родини малозабезпечені. Проте в багатьох випадках діти вербуються та продаються з метою отримання прибутку для інших осіб, які потім часто є «наглядачами» цих дітей під час жебракування.

За результатами опитування, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, більше третини дітей з уразливих груп готові погодитись на пропозиції, через які можна потрапити у трудове чи сексуальне рабство. В основному, це примусове жебрацтво, яке в Україні є найпоширенішою формою експлуатації саме дітей.

Деякі приклади просто жахають. Один з них наводять організатори проекту «Протидія торгівлі дітьми та молоддю в Україні». Жертвами примусового жебрацтва стали 10-річний Андрій та його 9-річна сестра Оксана. Їх батьки зловживали алкоголем, тому продали за спиртне двох з п’яти своїй дітей жінці, яка примушувала їх жебракувати. Зловмисниця не лише змушувала брата з сестрою просити милостиню, а й знущалась над ними: жінка обпалила руку Андрія, щоб він викликав співчуття у перехожих та отримував від них більше грошей. Діти жебракували, поки на них не звернула увагу поліція. Жінка, яка їх експлуатувала, зникла і наразі знаходиться в розшуку. Батьки були позбавлені батьківських прав. Дітей помістили до центру реабілітації, де їм надають комплексну психологічну та соціальну допомогу.

Можна вважати, що доля цих дітей склалась «щасливо», адже, принаймні, їх врятували з рабства. А скільки малюків продовжують щодня бродити вулицями і жебракувати, і, які умови їх виживання, ми навіть не здогадуємося…

За даними Служби у справах дітей у Львівській області, яка разом з працівниками Нацполіції здійснює рейди по виявленню на вулицях дітей без нагляду дорослих, неповнолітніх виявляють чимало, проте саме явище жебрацтва не є надто поширеним.

«За перше півріччя нами було проведено 598 рейдів на території Львівської області, під час яких було виявлено 80 дітей без нагляду. З них 58 було вилучено з вулиці, 15 – з сім’ї, 6 – з розважальних закладів. З тих 80 дітей, 37 було повернуто в сім’ю, 20 – до навчальних закладів, 3 – до закладів охорони здоров’я, ще 20 було влаштовано до нас в притулок. Також за півроку ми затримали шістьох дітей ромської національності із Закарпаття, але зараз вони вже всі передані у Закарпатську область.

Що стосується безпосередньо жебрацтва, то у нас немає таких даних. На Львівщині це, на щастя, не є поширеним явищем. Ми працюємо з дітьми, яких виявляємо на вулицях без нагляду дорослих, проводимо з ними та їх батьками профілактичні бесіди. Є випадки з дітьми-ромами, але вони здебільшого жебракують з батьками, і там зовсім інша ситуація. Наскільки мені відомо, поліція ще не відкрила жодної справи по жебрацтву», – розповів Львівському порталу заступник начальника Служби у справах дітей у Львівській області Роман Хлопецький.

Також у коментарі Львівському порталу начальник ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ НП у Львівській області Віктор Новачук розповів, що здебільшого львів’яни не звертаються до поліції, коли бачать неповнолітніх жебраків.

«Громадськість зараз дуже пасивна у цьому питанні. Люди мало звертають увагу на таких дітей, рідко телефонують в поліцію. Ми самі проводимо рейди, самі виявляємо дітей, які жебракують. Це не є дуже масовим явищем на Львівщині, але випадки є. По них ми проводимо перевірки, притягуємо батьків до відповідальності.

Ми напряму співпрацюємо із Службою у справах дітей. При можливості ми одразу, в телефонному режимі повідомляємо про виявлення таких дітей. До роботи по районах долучається відділ у справах дітей і далі ми разом з’ясовуємо всі деталі», – сказав Віктор Новачук.

Правоохоронець пояснює, що питання жебракування в Україні не до кінця врегульованим, тому це не дивно, що такі випадки спостерігаються у сучасному суспільстві.

«Відповідальності за жебракування на сьогодні в Україні нема. Є покарання лише за втягнення дорослими дітей до жебракування – це стаття 304 ККУ. А за саме жебракування в нас відповідальності нема. У випадках, коли ми виявляємо дітей, які допізна гуляють, жебракують чи займаються бродяжництвом, ми маємо віддавати таких дітей батькам. Якщо ми батьків не знаходимо, то ми поміщаємо цих дітей у притулок. Якщо ми бачимо, що дитина залишається без догляду, ми обов’язково притягуємо батьків до відповідальності за неналежне виховання», – зазначив начальник ювенальної превенції.

Хоча наразі на Львівщині офіційно не виявляють випадки дитячого жебрацтва, але це не означає, що їх немає. Це лише означає, що ми про них не знаємо, або не хочемо їх помічати. Ми звикли бути байдужими. Навіть до дитячого горя. Проте ситуацію перш за все можемо почати змінювати ми самі. У зв’язку з цим Львівський портал підготував невелику інструкцію, яка варто діяти, коли бачимо дітей-жебраків.

Що робити, якщо Ви побачили дитину, яка жебракує?

  1. Зателефонувати до поліції та/або Служби у справах дітей і повідомили, що побачили дитину, яка жебракує. Представлятися не обов’язково, але необхідно детально розповісти, де саме це відбувається, і описати дитину та/або дорослу особу, яка її супроводжує.
  2. Якщо є можливість, дочекатися приїзду поліції та/чи представників Служби у справах дітей.

Що повинні зробити поліція та Служба у справах дітей?

  1. Відреагувати на звернення (виїхати на виклик, скласти відповідний протокол).
  2. З’ясувати, чому дитина жебракує, та забрати її з вулиці.
  3. Детальніше розібратися в ситуації, надати дитині необхідну допомогу.

Яке максимальне покарання передбачене за використання або втягнення неповнолітніх в жебрацтво?

Стаття 150 Кримінального кодексу України. Експлуатація дітей

  1. Експлуатація дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання їх праці з метою отримання прибутку – карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  2. Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров’я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та строк до трьох років.

Стаття 304 Кримінального кодексу України. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність

  1. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми з карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
  2. Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або батьком, матір’ю, вітчимом, мачухою, опікуном чи піклувальником, або особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого чи піклування про нього, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до десяти років.

Варто розуміти, що у більшості випадків гроші, які жертвують дітям на вулиці, не допоможуть їм придбати їжу та одяг, а підуть до кишені злочинців, які використовують цих дітей та забирають у них дитинство. Проте кожен з нас може змінити своє байдуже ставлення до дітей на вулиці та докластися до того, аби зупинити їх експлуатацію. Які би там не було, але певні механізми для цього передбачені. Принаймні зателефонувати до поліції може кожен…

Фото: deentrust.org, ЛОДА, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *