ОСТАННІ НОВИНИ

Небезпечні домашні консерви. З діагнозом «ботулізм» госпіталізовано двох жителів Львівщини

|

За поточний рік у Львівській  області зареєстровано 3 випадки ботулізму (Жидачівський, Жовківський, Буський райони), пов’язані з вживанням м’ясних консервів домашнього приготування (паштет свинячий, тушонка свиняча). Про це Львівському порталу повідомили у ГУ Держпродспоживслужби на Львівщині.

Двоє захворілих у теперішній час перебувають на стаціонарному лікуванні в КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня».

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений у більшості випадків споживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування: мариновані або засолені гриби домашнього консервування, м’ясні, рибні консерви домашнього виготовлення (тушонки, паштети), які герметично закриті в банки, копчена або в’ялена риба, м’ясні та ковбасні виробів домашнього виготовлення. Існує поняття «гніздової» інфікованості продуктів збудником ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. З огляду на зростання випадків захворювання населення на ботулізм, необхідно дотримуватись ряд вимог при приготуванні та споживанні домашніх консервів, м’ясних та рибних продуктів, які готуються в домашніх умовах. Приготовлені в домашніх умовах консерви слід автоклавувати при температурі 120 град С протягом 30-40 хв. У такому режимі спори збудника ботулізму гинуть повністю.

Основним при консервуванні в домашніх умовах є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, дотримані вимоги  щодо недопущення забруднення м’язових тканин  вмістом кишківника при видаленні нутрощів, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. Засолку та маринування грибів слід проводити в домашніх умовах в посудинах, відкритих для доступу повітря, у кислому маринаді з добавлянням кухонної солі.

Окрім цього, для приготування консервів слід використовувати овочі та фрукти  без ознак псування. Слід ретельно стерилізувати банки, кришки, посуд, спеції. Найменше здуття кришки, виявлення  невластивого запаху або вигляду продукту — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Такий продукт підлягає знищенню

Продукти, закриті герметично в банках, необхідно зберігати при низькій (0-3 град С) температурі, перед споживанням обов’язково кип’ятити протягом 20-30 хв. (гриби), 15-20 хв. (ягоди та овочі). Продукцію необхідно спожити у цей же день. Овочі , які не містять кислот (зелений горошок, огірки, цвітна капуста), гриби  слід консервувати з добавлянням оцтової або лимонної кислоти.

Приготовлені в домашніх умовах сирокопчені окісти, ковбаси, балик перед споживанням необхідно піддати термічній обробці шляхом проварювання або прогріву у духовій шафі протягом 30-40 хв. Також необхідно категорично виключити споживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування на ринках, придбаних у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. При споживанні населенням консервованої продукції перевагу слід надавати продукції промислового виготовлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *