ОСТАННІ НОВИНИ

Через неналежне оформлення документів з початку нового року 17 дітей не пропустили за кордон

|

Не зважаючи на повідомлення у ЗМІ та роз’яснення щодо порядку здійснення закордонних поїздок з дітьми, щодня прикордонники змушені відмовляти у пропуску через кордон неповнолітнім громадянам України. Відтак, перші дні 2017 року мостиські прикордонники не пропустили за кордон 15 дітей. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Мостиського прикордонного загону.

unnamed

За десять днів 2017 року співробітники Мостиського прикордонного загону відмовили у пропуску через державний кордон 17 дітям, зокрема тільки в неділю 07 січня було не пропущено п’ятьох дітей. В цілому за 2016 рік на ділянці прикордонного загону в пунктах пропуску через кордон не пропущено 451 дитину. Основною причиною відмови у пропуску стало недбале ставлення батьків та організаторів поїздок дітей до оформлення документів, а в одному випадку причиною не пропуску була незаконно видана нотаріально посвідчена заява про згоду на вивіз дитини за кордон.

Відповідно до чинного законодавства України, неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків. При цьому у паспорти батьків з 5-ти річного віку дітей вклеюються фотокартки.

Відповідно до п. 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови КМУ № 733 від 19.10.2017 року), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном (акцентуємо увагу, що згідно останніх змін в законодавстві йдеться суто про постійний консульський облік);

у разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

  • свідоцтва про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

«Наполегливо рекомендуємо скористатися інформацією про порядок здійснення поїздок за кордон, у тому числі і з дітьми, яка розміщена на офіційному сайті Державної прикордонної служби України та попередніми повідомленнями які надавались у ЗМІ», – повідомляють прикордонники.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *