ОСТАННІ НОВИНИ

Українці у Польщі заробляють майже у три рази більше, ніж вдома і вимагають надмірної праці, - дослідження

Родак Катерина

|

Минулого року Польща видала українцям 922 тис. 240 віз, і це на 11% більше, ніж у 2014 році. У 2016 році українці отримали ще на 20% (категорія «С») та 26% (категорія «D») більше віз. Про це йшлося у презентації голови фундації «Наш вибір», головного редактора газети «Наш вибір Мирослави Керик під час конференції «Міграція між Україною та ЄС: виклики безвізового режиму», що проходить 15 грудня у Львівській Політехніці, передає кореспондент Львівського порталу.

polshha

Так, згідно цих даних, більша частина українців у Польщі має дозвіл на перебування в цій країні у зв’язку із роботою, на другому місці – студенти.  Також наголошується на зменшенні віку таких мігрантів.

«Ми говоримо, що раніше під час міграції у 1990-х та 2000-х роках це була міграція громадян від 60 років і старше, тепер на тимчасовій основі виїжджають українці 18-30 років, на постійній – 31-45 років», – зазначила експерт.

Найбільша кількість мігрантів, згідно із соціальними дослідженнями, проживає у Мазовєцькому воєводстві, оскільки там є велика кількість підприємств, зокрема, яблучний сектор країни. Найчастіше українці у Польщі працюють у сільському господарстві, лісництві, полюванні та рибальстві. Друге місце займає будівельна галузь. А далі – сфера послуг.

Щодо заробітної плати, то в середньому в місяць українці заробляють у Польщі  2,1 тис. злотих, це станом на сьогодні приблизно 13 тисяч гривень. Середній час праці українців – 54 години на тиждень (якщо 5 робочих днів, то виходить 10,8 годин на день, якщо 6 робочих днів – то 9 годин). У 2015 році українці заробили у Польщі 8 мільярдів злотих, з яких 5 мільярдів передали до України.

«Коли українцям пропонують працювати  5 днів в тиждень по 8 годин, то вони не погоджуються, і кажуть: «Ми хочемо 10 годин на день». Тобто вони свідомо їдуть працювати більше, ніж законом це прописано. Вони самі готові на порушення своїх прав», – зазначила Мирослава Керик.

Варто зазначити, що згідно даних Міністерства фінансів, в Україні середня заробітна плата у 2016 році коливається у межах 4 тисяч (лише у Києві вдвічі більше). До прикладу, середня зарплата у Львівській області у жовтні 2016 року становила 4591 гривню, а це майже у 3 рази менше, ніж заробіток у Польщі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *