ОСТАННІ НОВИНИ

Львів`ян запрошують на зустріч із Станіславом Чернілевським

|

У Львові 18 вересня о 16:00 годині в голубій залі національного музею імені Шептицького на проспекті Свободи, 20 відбудеться творча зустріч з класиком, учасником Революції Гідності Станіславом Чернілевським. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

stanislav-chernilevskiy

Під час акції відбудеться презентація книги «Поезія за крок від смерті. Історія Станіслава Чернілевського», у якій його життєпис переповідається устами його найяскравіших сучасників, зокрема Івана Малковича, Богдана Бенюка, Мирослава Слабошпицького, Романа Балаяна, Володимира Шовкошитного та інших. Книга розповість про його поезію, важке поранення під час Революції Гідності, “неканонічні” сторони його біографії.

Станіслав Чернілевський — апостолічна постать української культури. Поет, «живий класик», кінорежисер, блискучий педагог, серед учнів якого володар «Гран прі» Канського кінофестивалю Мирослав Слабошпицький, що вразив світ своєю пронизливою кінострічкою «Плем’я».

Станіслав Чернілевський – один з ініціаторів і організаторів перепоховання Василя Стуса. Про акцію перепоховання він зняв епопею-кінотриптих «Просвітлої дороги свічка чорна». Унікальний документальний матеріал цієї кінострічки ліг в основу багатьох наукових праць і досліджень про В.Стуса. Зініційована та проведена ним акція перепоховання національного звитяжця вилилась в одну з найбільших стихійних громадських демонстрацій зорі Незалежності України.

Як режисер Чернілевський стояв біля витоків першої автентично-української кіностудії «Галичина-фільму». Як режисер дубляжу, якісно переозвучив понад 20 тис. фільмів, здійснивши цим мовний переворот на українському TV. Саме з його легкої руки відбулася «українізація» майже всього світового кіноландшафту — від Фелліні, Бергмана, Антоніоні і Вісконті аж до Кустуріци і Ларса фон Трієра.

Книжка «ПОЕЗІЯ ЗА КРОК ВІД СМЕРТІ. ІСТОРІЯ СТАНІСЛАВА ЧЕРНІЛЕВСЬКОГО» прояснює творчі дефініції метра, спонтанні візії та модерністські епіфанії його лірики, проливає світло на борхесіанство і бароковий універсалізм його творчого всесвіту. У підсумку постать Станіслава Чернілевського зринає у просторі всіх можливих гуманітарних резонансів, набоковських вібрацій і принад його по-справжньому моцартіанського генія. Книжка визначає творчі координати Станіслава Чернілевського в українській літературі й — ширше — в дискурсі модерної поезії сьогодення, з’ясовує природу та широту взаємовпливів між ним та його поколінням, а також між його лірикою і класичною європейською поезією від Вергілія і Данте аж до Павнда і Пессоа.

Фото: arinabarkutsa.blogspot.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *