ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пресувати сміття буде компанія з нелегальним статусом

|

Уже за тиждень на території заводу «Сільмаш» львівське сміття будуть пресувати у тюки для легкого і економнішого транспортування. Проте, на яких умовах компанія, що здійснюватиме ці роботи, і місто будуть співпрацювати, так і не зрозуміло,  передає кореспондент Львівського порталу.

пресування сміття

На сьогоднішній, 26 липня, прес-конференції у «Львівському прес-клубі» керівник проекту «Чисте місто» Іван Олексієвець розповів про два преси, які нібито вже є у власності компанії ТОВ «Захід Ресурс Плюс» та будуть виконувати ці роботи.

«Малий прес має можливість пресувати відходи від 6 до 8 разів. Ці тюки можуть бути використані для укріплення Грибовицького сміттєзвалища, щоб уникнути можливих зсувів. Більший прес має можливість спресовувати від 1 до 10. Тобто в кубічному метрі буде тонна відходів. Ці тюки, які вже були у використанні, є іноземного виробництва: італійського та французького виробника. Вартість таких пресів: великого – півмільйона євро, малого – 300 тисяч», – розповів Іван Олексієвець.

На запитання керівника «Львівського прес-клубу» Романа Шостака щодо того, хто за та чиї гроші їх купив, керівник проекту «Чисте місто» запевнив, що це – власність «Захід Ресурс Плюс».

«Преси є власністю компанії ТОВ «Захід Ресурс Плюс», яка зайшла на ринок міста Львова. Вона була спеціально створена, щоб працювати в межах міста і вирішувати цю проблему. Це підприємство зареєстроване і подало свої пропозиції, щоб допомогти місту», – сказав Олексієвець.

Проте в ході розмови з’ясувалося, що підприємство і місто не мають жодних документів, які в затверджували співпрацю. На яких тоді умовах компанія працює зі Львовом?

«Ще ні на яких. Поки що всю підготовчу роботу, пошуки приміщення, його оренда були виконані на добровільних засадах», – зізнався керівник «Чистого міста».

Виходить так, що більше як 40 інвесторів приходило до Львівської міської ради, ні з ким не було укладено угод, а тут без будь-яких документів розпочалась робота. Тобто компанія працює, не маючи жодних переконань в тому, що робота буде налагодженою?

«Якщо буде воля громади, то це буде робитись, а якщо ні, то ця робота буде згорнута і місто залишиться один на один зі своїми проблемами. Ми запропонували для міста свій варіант і свої умови», – сказав І. Олексієвець.

Якщо компанія немає ніякого легального статусу, то як місто може співпрацювати з ними в правовому полі?

За словами керівника проекту, компанія буде працювати на основі рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Хоча всім відомо, що для проводження таких робіт за державні кошти має відбуватися тендер чи інвестиційний конкурс.

Як раніше анонсувалося, з 1 серпня місто Львів має намір здійснювати пресування твердих відходів, що дасть можливість зменшити вивіз сміття на полігони. Таке пресування буде відбуватися у Львові на вулиці Шевченка, точніше – на території ПАТ «Завод «Сільмаш».

Довідка

 Проект «Чисте місто» розпочався у 2011 році Державною агенцією інвестицій, яку на той час очолював Владислав Каськів, що зараз перебуває у розшуку. Схема національних проектів часів Януковича полягала в тому, щоб акумулювати гроші з державного бюджету і через близькі до державного бюджету кампанії їх освоювати. В 10 містах передбачалося створення сміттєпереробних заводів, серед яких не було Львова. Станом на сьогодні жодного сміттєпереробного заводу в Україні немає.

 

Нагадаємо, у Львові будувати сміттєпереробний завод за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку планує ТзОВ «Захід Ресурс ПЛЮС», директор якої «розтринькав» майже сотню мільйонів гривень з державного бюджету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *