Критична ситуація із шахтами загрожує соціальним вибухом, - НПГУ

|

“Вугільну галузь нині намагаються знищити. При цьому гірники змушені постійно протестувати та страйкувати, щоб добитися виплати заборгованих зарплат і зберегти свої шахти, а також захистити енергетичну галузь країни в цілому”, – заявив на засіданні президії Незалежної профспілки гірників України голова профспілки Михайло Волинець. Про це Львівському порталу повідомили у Конфедерації вільних профспілок України.

69967_1

Він наголосив, що днями мав зустріч із представниками ЄС, які опікуються проблемами паливно-енергетичного комплексу України і зацікавлені у тіснішій співпраці із громадськими організаціями та профспілками, зокрема Незалежною профспілкою гірників України.

Своєю чергою голова первинної профспілкової організації НПГУ шахти «Степова» ДП Львіввугілля» Віталій Оніжук наголосив: «Найголовніша проблема, з якою ми зіткнулися, це – виплата заробітної плати. Завдяки протестам нам вдалося досягти певних успіхів: погасили заборгованість за листопад та виплатили 12% зарплати за грудень. Необхідно порушити питання щодо підвищення тарифів та окладів, адже з такою зарплатою, як у «гроза» чи прохідника, гідно жити – нині неможливо. Та й цю жалюгідну зарплату виплачують частинами. Уявіть собі: перед днем Святого Миколая шахтарям перерахували по 57 гривень. За що ж купити подарунок дитині? Наша вимога цілком ясна і зрозуміла:  надати державну підтримку вугільній галузі, бо без неї вона не виживе».

Він також нагадав про складну ситуацію на ПАТ «Львівська вугільна компанія», де зарплат не бачили вже півроку.

«Уряд у 2016 році, як і в 2015-му, взагалі не передбачив коштів на державну підтримку вугільних підприємств, – зазначається у постанові президії Незалежної профспілки гірників України. У бюджеті знайшлися лише кошти на реструктуризацію вугільної та торфовидобувної промисловості у розмірі 655 млн грн. та на гірничорятувальні заходи – 290 млн грн. Також планується виділити 500 млн грн на погашення заборгованості із виплати заробітної плати, що утворилася на 1 січня 2016 р. Але цих коштів не достатньо, щоб виплатити заборгованість по заробітній платі шахтарям за 2015 рік. А питання із виплатою заробітної плати у 2016 році залишається відкритим».

«Ці негативні явища можуть призвести до неконтрольованого соціального вибуху, енергетичної кризи та остаточного руйнування вугільної галузі України», – наголошується в ухваленому документі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *