ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові французький філософ представить спектакль, присвячений подіям на Майдані

|

Завтра, 28 травня, у Львові відбудеться унікальна подія – вистава французького драматурга, письменника і філософа Бернара-Анрі Леві «Готель Європа». Виставу покажуть у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької, початок о 19.30 год. Спектакль присвячується подіям на Майдані. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

«Продовження подій в Україні я описую у своїй п’єсі. По-перше, треба зупинити Путіна, зупинити агресивну війну, яку Путін веде проти вашої країни, і звільнити Україну від тих путінських псів війни, які заполонили її частину. А по-друге, повалити нову стіну, яка існує між Європою і Україною. Колись була Берлінська стіна. Та стіна впала. Але сьогодні є ще одна стіна, яка проходить не дуже далеко від Львова, проходить польським кордоном, яка виключає Україну з Європи.

Одна з цілей моєї п’єси «Готель Європа» – означити і засудити існування стіни, яка відділяє Україну від Європи. Я вважаю, що це обов’язок інтелектуалів. Бо інтелектуал – це не людина, яка залишається замкнутою у своїй кімнаті, посеред своїх книжок. Це людина, яка намагається свої ідеї втілити. Наприклад, сьогодні є одна ідея, яка для мене дуже важлива – це ідея Європи. Як філософ, я ставлю ідею Європи на найвищий рівень. Отже, я написав п’єсу «Готель Європа». Отже, я приїхав до Львова її виконати, тому що Львів є на лінії фронту, де йде битва за Європу. Тому що Львів є містом, де найбільше в Україні відчувається Європа.

Для такого філософа, як я, недостатньо лише казати: «Європа. Європа. Європа». Я хочу приїхати до справжніх європейців, до тих, для кого слово «Європа» має справжній сенс, тобто, до жителів Львова, до всіх тих, хто прийде в Оперний театр завтра ввечері. Я приїхав, щоб підтримати у боротьбі, щоб заявити про те, що у Франції є багато таких, хто підтримує українців, хто є з ними проти прихильників Євразії у Москві.

У Франції існує потужна проросійська пропаганда, особливо через радикально праві французькі партії, неофашистські організації, які захищають точку зору Путіна. Роль філософів таких, як я, це боротися з цією пропагандою, намагатися говорити правду про конфлікт, який відбувається в Україні. Тому я їздив у Донецьк, тому я їздив з Президентом Порошенком у Краматорськ і саме тому я приїхав зіграти свою п’єсу «Готель Європа». Тому що ця вистава – це один з видів зброї проти путінської пропаганди. Останні слова п’єси: «Слава Україні!», «Україно, вставай!».

В Україні є великі державні діячі: Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і мер Львова Андрій Садовий. Цих трьох осіб дуже поважають у Франції і Західній Європі загалом. Вони озвучують голос України у Франції та в Європі і роблять це потужно. Проблема в тому, що є інтереси, які йдуть проти їхніх голосів: це бізнес, газ, погрози Путіна. Моя роль – допомогти голосам пана Порошенка, пана Яценюка і пана Садового, щоб їх почули в Європі.

Я люблю Україну, тому що Україна – це Європа. Тому що ви досі вірите в цінності, в які ми в Європі вже перестали вірити. Коли я у Львові, я відчуваю, як тут б’ється серце Європи. Звісно, в Україні є проблеми, і зокрема у Львові. Щоб Львів став повним європейськості, є одна умова: Львів має повністю віднайти свою пам’ять. Є робота, яку треба виконати – робота з відновлення пам’яті і з оплакування. Це також одна з ідей, до яких закликає моя п’єса «Готель Європа».

Реакція публіки на мою виставу – ентузіазм. Я сподіваюся, що завтра у Львові буде так само. Я задоволений, бо цю п’єсу я писав від серця, не тільки розумом. Це не інтелектуальна п’єса, це п’єса від людини, яка веде боротьбу. І коли наприкінці спектаклю я відчуваю, що люди в залі вібрують разом зі мною, я дуже тому радий», – розповів французький драматург, письменник і філософ Бернар-Анрі Леві.

leviafishaВистава демонструватиметься в рамках Львівського Медіафоруму, за підтримки Львівської міської ради, Посольства Франції в Україні. Генеральний партнер – єдиний в Україні гольф-курорт «Superior Golf & SPA Resort». Офіційний авіа-перевізник – «МАУ», медіапартнер – телеканал новин «24».

Сама п’єса – це монолог, довжиною в 5 актів. Дія відбувається 27 червня 2014 року в Сараєво, напередодні меморіальних заходів в пам’ять про століття з початку Першої світової війни. Головний герой – письменник, який повинен підготувати промову. Місце дії – готель, в якому він бував 20 років тому. На його промову про Європу, її основоположні цінності, її майбутній і теперішній стан духу чекають мільйони. Він один у закритій кімнаті шукає натхнення в старих фотографіях і документах. Лейтмотивом через всю п’єсу проходить тема Українського Майдану, боротьба українців за право жити у вільній країні – нагадування всій Європі про те, якими є справжні маркери демократії та ціна, яку народові доводиться платити за гідне життя.

Нагадаємо, Бернар-Анрі Леві виступить на Львівському медіафорумі з промовою «Історія – улюблена настільна книга тиранів».

Довідка

Бернар-Анрі Леві – філософ, письменник, режисер, політичний журналіст (Франція). Один із засновників школи «Нової філософії», критик сучасного марксизму. Борець проти мусульманського фундаменталізму.

Їздив в Індію висвітлювати війну за незалежність Бангладешу від Пакистану. Написав більше 20 книжок на злободенні політичні теми.

Висвітлював конфлікт у колишній Югославії. Очолював державну кінокомісію Франції. Вів репортажі з Грузії під час війни у 2008 році.

Під час зимової Олімпіади в Сочі закликав європейських спортсменів відмовитися від участі на знак протесту проти насилля у Києві.

Виступив на сцені «Євромайдану» з промовою, опублікованою у газеті «Le Monde» під заголовком «Ми усі – українці».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *