ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини хочуть добудувати Меморіальний військовий комплекс в Ланцуті

|

На будівництво ІІ черги Меморіального військового комплексу, що у місті Ланцут Республіки Польща, та коригування проектно-кошторисної документації депутати Львівської обласної ради хочуть передбачити в обласному бюджеті на 2015 рік кошти в розмірі 370 тис. грн. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛОР.

Під час бюджетних слухань постійною комісією з питань євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради, депутати обговорили питання про необхідність ухвалення окремої програми з пошуку і впорядкування поховань українців за кордоном.            

Зокрема, при внесенні змін до показників обласного бюджету на 2015 рік у рамках Обласної програми відзначення у Львівській області свят державного, релігійного, місцевого значення, пам’ятних дат та історичних подій, обласні обранці пропонують передбачити додатково 150 тис. грн для проведення заходів щодо пошуку і впорядкування українців за кордоном. Разом з тим, вони зазначають про необхідність дофінансування окремим рядком проектів міжнародної технічної допомоги у рамках реалізації Регіональної програми з міжнародного та транскордонного співробітництва, європейської інтеграції на 2015-2018 роки.

У Ланцуті (біля Ряшева) впродовж 1918–1921 рр. розміщувався один із таборів для утримання військовополонених та інтернованих солдатів зі складу Української Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки («Oboz jeniecki N3», Lancut).

1918 тут розміщувалися також полонені українці з російської армії (бл. 10 тис.) та вояки сформованої і відправленої до України Сірої дивізії. Восени 1919-го в табір було скеровано близько 900 інтернованих вояків-галичан із Корпусу Січових Стрільців полковника Євгена Коновальця.

Від кінця 1919 року з інтернованих українських військовиків почали формуватися частини Армії УНР – зокрема 6-та Січова стрілецька дивізія полковника М.Безручка (діяла у складі 3-ї армії Війська польського).

Війська УГА, які після 9-ти місячної польсько-української війни увійшли до 6-ї січової дивізії генерала Безручка і, ставши союзниками Польщі, будучи в обороні польського міста Замостя, допомогли відбити ворожі атаки, перегородивши армії Будьонного шлях на Варшаву. В польській історії ця боротьба знана як «Чудо над Віслою».

Фото:www.istpravda.com.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *