ОСТАННІ НОВИНИ

Болгарія подарувала львівській лікарні сучасне обладнання для паліативної допомоги

|

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради продовжує роботу щодо розвитку паліативної допомоги. Зокрема, торік було придбано обладнання для відділення паліативної допомоги Четвертої комунальної міської лікарні, вартістю 100 тис грн, за кошти Посольства Болгарії в Україні. Сьогодні ж лікарні подарували офіційний сертифікат на нього. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Львів – перше місто в Україні, де в 1997 році було відкрито лікарню «Хоспіс». З того часу паліативну допомогу надано 2101 пацієнту, 60% з яких мали онкологічні захворювання.

У 2013 році відкрито паліативне відділення в Четвертій лікарні, працівники якого активно співпрацюють з хоспісами Лодзя, Кракова, Познані, Варшави, Зеленим Хрестом м. Падуя (Італія), Фондом Генрі Ноуена в Україні (Голландія), регулярно проходять стажування у хоспісах Польщі та Італії. 48 медичних працівників відвідали міжнародні конференції за кордоном (Італія, Польща, Угорщина).

 

У 2014 році на базі паліативного відділення розпочали роботу курси вдосконалення медичних сестер спільно із Львівським медичним коледжем післядипломної освіти. Загалом минулого року у Львові надано паліативну допомогу 625 хворим.

«На жаль, так складалися обставини в нашій країні, що паліативній допомозі належну увагу не приділяли. І взагалі, якщо подивитися до нашого законодавства, то можна побачити, що паліативна допомога як вид медичної допомоги з’являється лише в 2011 році. Натомість, ми у Львові, розуміючи необхідність розвитку цього виду медичної допомоги, почали займатися цим у 2008 році, коли вперше створили ліжка паліативної допомоги і почали навчати персонал.

Якщо хоспіс – це заклад для хворих, які помирають, здебільшого онкохворі в термінальній стадії, то паліативна допомога – це допомога для невиліковно хворих, для тих, які живуть, але мають обмежений прогноз та знижену якість життя внаслідок хронічних захворювань. Це може бути хвороба Альцгеймера, перенесений інсульт з неврологічним дефіцитом, переломи кісток, які вже не підлягають оперативному втручанню. Тобто, це люди, які живуть, але, на жаль, не можуть себе обслуговувати, допомогти собі. І, власне, для таких пацієнтів у світі – в Європі, в Америці – надається паліативна допомога», – зазначив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

За його словами, у всьому світі паліативну допомогу утримують за допомогою благодійників – фізичних та юридичних осіб.

«У такий спосіб у європейських країнах виховують повагу до старості. Молодь робить благодійну пожертву, щоб люди, які цього потребують, наприкінці життя отримали належну допомогу. У нас поки що такого немає. Наразі основна частка – це частка з бюджету. Ми платимо заробітну плату, платимо за енергоносії, виділяємо гроші на медикаменти та харчування. Лише незначна частка грошей, які надходять у це відділення, – це гроші благодійників чи грантодавців», – підкреслив Володимир Зуб.

Важливою для міста є допомога консульства Болгарії, яке минулого року надало кошти, за які закупили обладнання, необхідне для догляду за хворим у відділенні паліативної допомоги.

За словами Ярослава Чуловського, позаштатного фахівця надання паліативної допомоги управління охорони здоров’я ЛМР, за спонсорські кошти для відділення закупили каталку, засіб для миття голови лежачих хворих, підйомник, крісла-туалети, два портативних кардіографи тощо. За 15 хвилин зарядки акумулятора підйомник може 500 разів підняти-опустити хворого, до100 кгвагою.

 

«Хочу подякувати колективу цієї лікарні за те, що дали можливість ознайомитися з тією важкою працею, якою займаються лікарі та весь медичний персонал. Україна переживає дуже важкий час, коли на Сході вмирають люди. У той же час, вона знаходить гроші для тих людей, які зараз при смерті і не можуть самі за себе постояти. У Львові догляд за такими людьми на дуже високому рівні», – відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Красімір Неделчев Мінчев.

На даний час у відділенні паліативної допомоги функціонує 25 спеціалізованих ліжок.

«Ми намагаємось працювати тут так, щоб пацієнти почували себе комфортно в умовах нашого відділення, щоб покращити їм якість життя та задовольнити їхні потреби максимально», – зазначила завідувач відділення паліативної допомоги 4 лікарні Оксана Мощинська.

Фото: ЛМР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *