ОСТАННІ НОВИНИ

Діячі «Європейської Галицької Асамблеї» зірвали на Форумі аншлаг

|

14 вересня у Львові пройшли літературні  читання «Галицька поезія», організовані ГО «Європейська Галицька Асамблея» в рамках проекту Міжнародної літературної корпорації  MERIDIAN CZERNOWITZ під назвою Поетичний тур Австрія – Україна – Польща – Чехія – Німеччини. Захід завітав й на Львівський Форум видавців, а діячі ГО «Європейська Галицька Асамблея» зірвали справжній аншлаг. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ГО «Європейська галицька асамблея».

Сам проект стартував у серпні і охопив Чернівці, Івано-Франківськ та Львів. Зокрема у Львові чернівецький фестиваль став гостем Форуму видавців.

Учасниками читань «Галицька поезія» стали Юрій Іздрик з Калуша, а також львів`янки Галина Крук і Маріанна Кіяновська. Модератор заходу – чернівецька поетка і письменниця Христина Венгринюк.

Якщо Маріанна Кіяновська тішила присутніх своєю новою книжкою «77 віршів», то Юрій Іздрик вирішив почитати свої давніші поетичні твори, присвячені переважно темі кохання. «Мені офігенно подобається бути закоханим. Організм працює правильно та злагоджено, а запитань про сенс життя не виникає взагалі», – наголосив Іздрик.

Натомість письменник і член Наглядової ради ГО «Європейська галицька асамблея» Тарас Прохасько вирішив зробити акцент на мовному аспекті галицької літератури. Письменник пояснив, що починав писати саме тією українською мовою, яку він чув щодня і яку знав найліпше, тобто українською мовою галичан.

На думку письменника, присутність у творах діалектів та говірок необхідна для точного відтворення життя. А це тільки розширює можливості мови та авторів, про що свідчить досвід літератур інших країн.

«Я хочу писати про свій край і своє середовище тою мовою, яка йому властива. Своє письмо не протиставляю літературній українській мові, адже це розмаїття треба плекати і воно тільки розширює наші можливості», – наголосив письменник.

Загалом тур покликаний стати дискусійним майданчиком для відомих поетів, перекладачів і митців з Австрії, Швейцарії, Німеччини, Франції, Польщі, Данії, Ізраїлю та України, а також інтелектуалів, журналістів і публіки. Він має на меті донесення важливих меседжів – об’єднання, діалогу, примирення, загального європейського простору – культурного і ментального, формування цілісного українського суспільства – від сходу до заходу, від півдня до півночі України.

Гасло поетичного туру: «Музи не мовчать».

Фото: ГО «Європейська галицька асамблея». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *