ОСТАННІ НОВИНИ

Відновити штаб ЗахОК у Львові можна й за півроку – військовослужбовець

|

Депутати Львівської обласної ради під час сесійного засідання звернулися до Президента України, Верховної Ради і Кабміну з пропозицією відновити системи військового управління на території Західного регіону України з дислокацією у Львові. Дане звернення підтримало 75 депутатів, інформує кореспондент Львівського порталу.

У зверненні вказано, що на території Західного регіону зруйнована система військового управління через необґрунтовану її передачу зі Львова (Західне ОК) до Рівного (Північне ОК).

Зазначимо, що попередня влада у 2013 році без обговорень скасувала управлінський військовий центр Західне оперативне командування (ЗахОК) зі штабом у Львові.

На доцільності існування штабу ЗахОк у Львові наголошує й керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони (Львів) підполковник Олександр Поронюк.

«Потреба у відновленні штабу ЗахОК у Львові неймовірно важлива. До прикладу, Львівщина нещодавно потерпала від паводків, фактично ті сім’ї залишились сам на сам з проблемами по тій причині, що колись створювався штаб, в який входили місцеві органи влади, органи самоврядування. Вони визначали, які засоби і сили треба долучити до вирішення цього питання. Зараз усе кинуто напризволяще. Крім того, штаб вкрай необхідно зараз відновити через події на сході України», – зазначив О.Поронюк у коментарі Львівському порталу.

За словами підполковника, на сьогодні управління ЗахОК номінально існує, але воно абсолютно позбавлене будь-яких важелів впливу.

«Якщо взяти Південне оперативне командування, штаб якого знаходиться в Одесі, воно зберегло своє бойове ядро – в них є повноцінний командувач, заступник командувача, начальник штабу і всі органи управління. Тому Міноборони зараз покладає на нього функції як на орган управління, яке організовує та впливає на процеси безпеки. На жаль, в управлінні Західного оперативного командування на сьогодні вже є не третя, не четверта і не п’ята, а можливо і сьома категорія військовослужбовців, які до прийняття рішень не мають жодного відношення, або дуже далекі до того», – зазначив Олександр Поронюк.

Військовослужбовець зазначає, аби дієво відновити ЗахОК Львівська облрада повинна також вимагати, щоб до Львова прислали дієвих генералів, чи полковників, які би радикально поміняли саму систему спілкування, взаємовідносини.

«Тому що всі розуміють, які ми зараз маємо провали в системі національної безпеки через дезорганізацію військової структури», – сказав речник Західного регіонального медіа-центру Міноборони (Львів).

За словами підполковника, відновити діяльність штабу ЗахОКу можна до року часу.

«На сьогодні достатньо є багато молодих та перспективних офіцерів, які пройшли бойові дії. Це можна зробити максимум за півроку без особливих затрат, бо всі технічні приміщення збережені, є матеріальна база, комунікація», – сказав він.

«Треба повернутись до того, що це має бути орган управління на 9 областей України, як це колись було. Відтак, в особливий період, який ми зараз спостерігаємо в нашій країні, не командувач оперативного командування має підпорядковуватися головам обласних адміністрацій, а голови адімістрацій – командувачу ЗахОК. Тоді це буде дієво, врази підніметься якість військової системи, зекономить кошти, які поки що не дуже ефективно витрачаються на підняття боєздатності, боєготовності Збройних Сил», – додав О.Поронюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *