ОСТАННІ НОВИНИ

Де українцям найважче отримати візу

|

Італія, Чеська Республіка та Велика Британія є найбільш проблемними країнами щодо видачі віз українцям. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила на прес-конференції у Києві керівник Громадської ініціативи «Європа без бар`єрів» Ірина Сушко, посилаючись на результати незалежного моніторингу візової практики країн ЄС та Шенгену.
За словами І.Сушко, експерти згрупували консульські служби країн ЄС в чотири умовні групи. «Згідно моніторингу, «дружньою» є консульська практика Угорщини, Польщі, Словаччини та Естонії; «нейтральною» – Латвії, Литви, Іспанії, Фінляндії, Швеції, Австрії, Португалії, Данії; «контрастною» є візова практика таких країн як Німеччина, Франція, Бельгія, Фінляндія, Греція, Словенія, Нідерланди і «проблемною» є візова практика Італії, Чеської Республіки і Великої Британії», – сказала І.Сушко.
Вона зазначила, що практика консульства Італії викликає стурбованість, оскільки сукупність часу і зусиль, необхідних для отримання італійської візи, є найвищою. Також експерти висловили стурбованість з приводу політики Великої Британії. За словами І.Сушко, ця держава «уникає системних кроків у напрямку спрощення візових вимог і проводить найбільш закриту і непрозору візову політику серед країн-членів ЄС».
Експерти також визначили «Лідерів прогресу» та «Лідерів занепокоєння». За словами І.Сушко, останнім часом найпозитивніший рух в бік більш дружніх стандартів консульської практики продемонстрували консульські служби Іспанії та Греції. «Внаслідок позитивних змін з нижньої частини рейтингу ці країни перемістилися до «нейтральних» та «контрастних» консульських служб і мають потенціал переходу до категорії «дружніх».
Зокрема, експерти відзначили значне збільшення кількості видачі віз консульством Іспанії, а також різке скорочення рівня відмов у консульствах Греції», – сказала І.Сушко.
Серед «лідерів занепокоєння» є, зокрема, Чеська Республіка, яка проводить візову практику, нетипову для країн Центрально-Східної Європи: насамперед, це стосується неприродно низької частки віз із тривалим терміном дії, відносно високим рівнем відмов. За словами І.Сушко, активісти ініціативи «Європа без бар`єрів» опитали 1 тис. 380 респондентів у Києві та 900 – в інших містах України, які подавали документи на отримання віз у 23 консульські служби держав-членів ЄС.
У свою чергу провідний експерт ГІ «Європа без бар`єрів» Олександр Сушко зазначив, що, згідно з результатами дослідження, кількість виданих українцям як багаторазових, так і довго- (середньо-) середньострокових віз з року в рік повільно зростає. Так, цього року вперше кількість віз категорії 365+ (тобто переважно з терміном дії 2, 3 чи 5 років) вийшла за межі статистичної похибки і нині дорівнює 3,7% (влітку 2011 р. – 0,4%). І.Сушко зауважила, що при співставленні кількості багаторазових та довгострокових віз виявилося, що близько чверті багаторазових віз мають короткий термін дії (до трьох місяців), що суттєво знижує об`єктивну вартість таких віз для заявників і суперечить статті Візового кодексу ЄС, згідно з якою багаторазові візи видаються на «термін дії від шести місяців до півроку».
Найменшу кількість багаторазових віз (12,5%) експерти «Європи без бар`єрів» зафіксували при дослідженні візової практики Італії, що очевидно не відповідає рівню інтенсивності поїздок громадян України до цієї країни. Крім того, за даними дослідження, довгострокові візи терміном дії понад 6 місяців найрідше видають консульства Данії, Греції, Фінляндії, Іспанії та Словенії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *