ОСТАННІ НОВИНИ

Колегія Держкомтелерадіо у Львові обговорила проблеми інформаційного простору

Львівський портал

|

Проблеми формування сучасного інформаційного простору обговорила виїзна колегія Держкомтелерадіо, котра відбулася у Львові під головуванням керівника відомства Юрія Плаксюка. До участі в розмові було запрошено і генеральних директорів регіональних державних телерадіокомпаній.

Як зазначалося, говорити про інформаційний голод при тій кількості періодики, художньо-публіцистичної і наукової літератури, а також телерадіопередач, що виходять на Львівщині, тут не доводиться. Зокрема, в області діють 217 підприємств видавничої, поліграфічної сфери і книгорозповсюдження різних форм власності. Реалізується програма підтримки вітчизняного книговидання, в рамках якої з місцевого бюджету виділено 500 тисяч гривень на закупівлю літератури місцевих авторів для публічних і шкільних бібліотек. Програмами місцевої телерадіокомпанії охоплено близько 80 відсотків населення, зареєстровано 718 друкованих видань, серед яких – близько 200 газет загальним накладом майже 2 мільйони примірників. Проте таке розмаїття інтелектуального продукту – це ще не його якість, повноцінність і збалансованість, наголошувалося на виїзній розширеній колегії Держкомтелерадіо України.

Місцем такої зустрічі Львівщину обрано не випадково. Вона є точним віддзеркаленням ситуації, що склалася в усіх областях країни: такі козирі, як висока кваліфікація творчого персоналу, тут нівелює обмеженість локальної інформаційної та ефірної домінанти. І причиною цього, як зазначали промовці, є недостатня фінансова підтримка державних ЗМІ. Звідси і застаріла матеріально-технічна база усіх комунальних видань, потреба у технічному переоснащенні районних друкарень, котрі не в силі конкурувати з приватними підприємствами. Залишається проблемним перехід від аналогового до цифрового мовлення.

Відзначався і недостатній рівень забезпечення жителів сільської місцевості книготорговельними послугами, руйнування мережі проводового мовлення. У гірських та прикордонних районах через її старіння і неможливість відновлення воно практично припиняє свою діяльність. Це позбавляє мешканців цих територій офіційної інформації, що транслюється першою програмою Українського радіо, обласним і місцевим радіомовленням. Що не менш важливо – радіоточки залишаються єдиним технічним засобом оповіщення населення про техногенні аварії та інші надзвичайні ситуації. У високочастотному ж діапазоні панують комерційні структури. Перед державними радіокомпаніями в цьому сегменті поставлено шлагбаум.

Колегія загострила увагу на тенденції суттєвого зменшення у Львівській області і загалом в Україні обсягів проводового мовлення, скорочення книжкової мережі, на недостатній фінансовій підтримці державних ЗМІ, кількість яких і без того становить сьогодні незначний відсоток у загальному просторі. Як наслідок, констатували учасники, реальною є загроза національній інформаційній безпеці, втрати державою інформаційної підтримки у здійсненні її внутрішньої і зовнішньої політики.

В ухвалі колегії намічено конкретні заходи щодо розв`язання гострих проблем розвитку інформаційної сфери, посилення ролі в цьому процесі Держкомтелерадіо, визначено пріоритети його діяльності.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *