ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська влада не хоче реставрувати історичну спадщину міста

Львівський портал

|

Львівська міська рада за погодження із облдержадміністрацією (згідно з Постановою Кабміну №380 від 17 квітня 2008 року) сформувала і передала у Міністерство регіонального розвитку і будівництва перелік об’єктів культурної спадщини Львова, фінансування робіт з відновлення яких здійснюється за рахунок субвенцій із Держбюджету міському бюджету Львова у 2008 році у сумі 30 млн грн. Ці кошти виділив Мінрегіонбуд. Роботи проводились на 17 пам’ятках архітектури та містобудування. Однак, із запланованих 30 мільйонів було виконано робіт на 21 мільйон з «хвостиком», а фактично оплачено майже 19 800 тисяч гривень. Відтак, нині заборгованість за виконані роботи становить трохи більше півтора мільйона гривень.

 

За даними джерела «Львівського порталу», причиною неможливості здійснення оплати стала «відсутність розробленої містом проектно-кошторисної документації та відсутність погоджень її до вимог чинного пам’яткоохоронного законодавства.

 

Тема грошей і стосунків з ними головних посадовців мерії – це вже майже класика жанру (пригадаймо хоча б останнє дослідження «Журналістського правозахисту» про непрозорий розподіл коштів, призначених на промоцію міста, які насправді використовували для піару міського голови).

 

Але у Львівській міськраді не лише не хочуть платити, а й вперто не бажають бодай палець об палець вдарити для отримання коштів містом. Керівництво міськради ігнорує вимоги Державної служби з питань національної культурної спадщини, Міністерства регіонального розвитку і будівництва про розроблення нової програми збереження історичної забудови Львова. Більше того, міськрада «закриває очі» на власну Програму реставрації та збереження середовища історичного центру Львова на період 2008-2011 років.

 

Наразі немає жодної програми, яку б місто розробило і подало на узгодження і прийняття до Державної служби з питань національної культурної спадщини та Мінрегіонбуду. Відтак цілком ймовірно, що вже цього року не буде правових підстав для виділення місту Львову коштів на ремонтно-реставраційні роботи навіть у минулорічних розмірах. Бо ці кошти, згідно із законом, виділять тим містам і регіонам, влада яких про це бодай думає.

 

На тлі цих фактів майже блюзнірською виглядає проголошена у страсний тиждень заява мера Львова Андрія Садового про те, що Міністерство регіонального будівництва неохоче дає кошти на реставрацію львівських храмів. Мовляв, у міністерстві, вважають, що парафіяни самі повинні фінансувати виконання реставраційно-ремонтних робіт. Таку заяву керманич міста зробив під час відвідин Домініканського собору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *