ОСТАННІ НОВИНИ

10 років обіцянок: Нардепи вимагають завершити реконструкцію озера на Панча

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Реконструкцію озера на вулиці Панча у Львові, яку обіцяли закінчити ще у 2022 році, досі не завершили. Замороження процесу веде до руйнації вже проведених робіт і знищення озера в цілому. Невдовзі цю ділянку можна буде просто списати під забудову. Про це повідомила нардепка Софія Федина.  

Передісторія

Про відновлення озера на вулиці Панча говорять близько 10 років. Ще у 2016 році на очистку озера обіцяли виділити перші кошти, та проводили фестиваль для його очистки.

Мешканці неодноразово подавали проєкт з відновлення озера на Панча на конкурс Громадського бюджету, однак необхідну кількість голосів він набрав лише 2019 року. Авторкою проєкту стала львів’янка Наталія Процак.

Фото озеро до реконструкції.

31 липня 2020 року мешканцям презентували проєкт реконструкції озера на Панча, розроблений ЛКП «Інститут просторового розвитку». Він передбачав очищення озера, облаштування громадського простору, дитячого майданчика, мостика та відпочинкових зон. Загальна вартість проекту – 21 млн грн. Але, через ковід та початок повномасштабної війни роботи не завершили, а те, що вже зробили, почало руйнуватись.

Таким чином озеро перетворилось на небезпечний будівельний майданчик.

«Чотири роки, як знищили озеро, те, яке було, на якому таки були дикі качки, і зараз стоїть напіврозвалений будівельний майданчик з пересохлими мембранами і трубами, з дуже небезпечними металевими штирями, які стирчать із землі (а там ходить купа дітей і нікого з чиновників це не турбує), так і не завершили дитячий майданчик, який мали реконструювати, ні лавочок, ні освітлення звичайно теж нема. Що є так це зруйнований асфальт і хідники навколо озера», – зауважує Софія Федина.

Федина припускає, що такі дії місцевої влади можуть бути навмисними, бо знищене озеро можна завше віддати під забудову. А відтак вимагає завершити обіцяну реконструкцію та врешті повернути громаді озеро.

«Доробити озеро на Панча традиційно немає ні коштів, ні часу, ні бажання. Чомусь маю дуже погане передчуття, що хтось хоче довести цю ділянку до стану, коли там неможливо уже буде зробити озеро, а її отримає якийсь забудовник, який втрафить пізніше віддячитися комусь із чиновників зайвою квартирою чи зайвим під’їздом. А де гуляти дітям?  Тож нікому не цікаво…», – додала вона.

Народна депутатка Галина Васильченко у коментарі під дописом колеги відреагувала, що її команда також долучається до з’ясування обставин, чому у її рідному окрузі не завершують реконструкцію згаданого озера.

У той же час голова громадської організації «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян повідомив, що реконструкцію озера не завершують буцімто на вимогу уряду про зупинку всіх некритичних витрат. Проте він переконаний, що озеро на Панча – критична витрата, бо воно є резервним джерелом води у місті.

«Після запровадження воєнного стану в 2022 році всі проекти громадського бюджету були зупинені відповідно до постанови уряду про заборону некритичних витрат. Але Озеро на Панча є критичною витратою, оскільки озеро є не лише об’єктом рекреаційного значення, але і об’єктом критичної інфраструктури. Якщо не дай бог пожежі масові чи отруєння водогону, то це резервне джерело води», – повідомив він.

Також стало відомо, що на об’єкті встигли виконати 70 % робіт, але наповнити озеро водою – неможливо, бо не були завершені роботи на дні майбутньої водойми.

«Роботи зроблені на 70%, але дно озера не завершили і воду не набрали. Зроблене раніше помалу руйнується. Без води це не озеро. Обіцяли виділи кошти і завершити, але знову все заглохло. Громада вимагає відновлення озера! Це можна зробити коштом бюджету або коштом тих підприємців, які зголосились зробити пішохідний бульвар на Чорновола», – додав Юрій Тер-Арутюнян.

Раніше Львівський портал повідомляв про те, що Інститут просторового розвитку розробив масштабний проєкт реконструкції озера на Панча з облаштування громадського простору у цій ділянці, загальна вартість якого становила 21 мільйон гривень.

У грудні 2020 року у Львові стартували підготовчі роботи із відновлення озера на вул. Панча. Повністю завершити проєкт планували ще наприкінці 2022 року. Пізніше роботи обіцяли закінчити вже до Дня Львова (у травні) 2022 року. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *