ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий став на захист свого заступника, зарплата якого обурила львів’ян

Наталя ДУЛЯБА

|

Міський голова Львова Андрій Садовий вкотре став на захист топпосадовців Львівської міськради, коли громадськість збурили їхні високі зарплати. Мер вважає, що його заступники не мають думати, як дожити до наступної зарплати. Про це повідомляє Львівський портал.

«Комусь дуже хочеться, щоб чиновники не порушували радянських традицій: зарплату треба отримувати малу, а от красти вже скільки зможеш винести. В нас це так не працює. У Львові директор школи отримує на руки до 40 тисяч гривень, висококваліфікований лікар чи керівник медичної установи може офіційно отримувати до 100 тисяч гривень. А от заступник міського голови, який несе відповідальність за мільярдний бюджет, чомусь має бути бідним і думати не про місто, а як дожити до наступної зарплати», – написав у своєму Facebook Андрій Садовий, реагуючи на суспільне обурення платнею його першого заступника Андрія Москаленка.

Річ у тім, що у листопаді 2023 року Андрію Москаленку офіційно нарахували 147 тисяч грн зарплати. Коли ця інформація стала відомою публічно, вона викликала несхвальну реакцію принаймні у частини львів’ян, зокрема у деяких волонтерів. Останні під час зустрічі із першим заступником мера Львова відверто спитали, чому його зарплата є більшою, ніж у президента України.

Тут слід зауважити, що зарплату посадовця Львівської міськради та заступників мера формує низка показників: оклад, доплати за ранг, надбавки за вислугу років та за високі досягненні у праці, за роботу з таємними документами, а також премія. Крім того, раз на рік чиновникам виплачують разову матеріальну допомогу. Тому отримані Москаленком 147 тисяч грн – це не «гола» ставка, а сукупність усіх нарахувань.

Сам Андрій Москаленко у коментарі журналістам пояснював, що насправді його щомісячна зарплата складає близько 50 тисяч грн. Лише у листопаді 2023-го загалом йому нарахували ці 147 тисяч грн, включивши у цю суму компенсацію за виготовлення візи у Велику Британію. За неї посадовець, як він стверджує, сплатив із власної кишені 38 тисяч грн. Крім того, у нарахування була включена ще й матеріальна допомога.

«У відрядженні [до Великобританії] представляв інтереси міста, – сказав журналістам Москаленко. – Також в листопаді скористався правом матеріальної допомоги, оплатив за візу. Я справді отримую 200% премій від окладу, це передбачено обмеженнями, які встановили колеги-депутати».

Андрій Садовий теж спростував заяви, що його заступник Андрій Москаленко заробляє майже по 150 тисяч грн щомісяця. Мер вважає це брехнею і маніпуляцією».

«Його [Андрія Москаленка] щомісячний дохід – від 45 до 55 тисяч гривень. У листопаді він отримав відрядні, які перед тим витратив на поїздку за кордон. Це ще + 14 тисяч гривень, а привіз для Львова 100 тисяч євро грантової підтримки за перемогу у конкурсі Європейська столиця інновацій.

Також Андрій отримав одноразову річну матеріальну допомогу розміром 59 тисяч гривень, більшу частину якої витратив на виготовлення британської візи. Може когось це здивує, але віза на 5 років коштує майже тисячу фунтів. Підозрювати у корупції треба чиновників, які працюють на голі оклади, але живуть своє найкраще життя і навіть не знають, яка у них офіційна зарплата», – наголосив Андрій Садовий.

Важливо для розуміння контексту

Насправді громадськість Львова обурюється високими зарплатами високопосадовців Львівської міськради не лише зараз під час повномасштабної війни. Такі скандали у місті виникають щонайменше з 2020 року, коли з’ясувалось, що меру, його заступникам й іншим топчиновникам нараховують значні премії.

Так, за 202 рік кілька з заступників міського голови доробились до мільйонних статків, інші – наблизились до суми в 1 млн грн.

Депутати навіть хотіли тимчасово заборонити нарахування премій, доплат та матеріальних допомог меру та його заступникам, але це зробити їм так і не вдалося. Андрій Садовий при цьому публічно заступався за своїх заступників, які «пашуть щодня з ранку до вечора». Тому вони, на думку міського голови просто повинні отримувати гідну платню.

Втім після цих скандалів, варто зауважити, Андрій Садовий розпорядився, аби йому більше не нараховували щомісячних премій.

Згодом депутати таки встановили норму, якою обмежили нарахування премій чиновникам. Так, у 2021 році посадовці мерії могли отримувати щомісячні премії розміром не більше ніж 200% окладу. Хоча загалом на премії у бюджеті-2021 було закладено близько 260 млн грн, що становило більше третини усього фонду оплати праці.

Однак наприкінці 2021 року депутати Львівської міськради таки вирішили потішити чиновників, тож дозволили останні два місяці року виписати їм вдвічі більші премії розміром 400% посадового окладу. Премії заступникам міського голови Львова на ці два місяці визначили на рівні 250% від посадового окладу.

З отриманими у 2021 році зарплатами «праві руки» Садового навіть очолили рейтинг найбагатших заступників мерів в Україні.

Через початок повномасштабної війни в Україні тривалий час реєстр декларацій був закритим, а всім держслужбовцям дозволили не подавати декларацій. Втім нещодавно реєстр врешті знову відкрили.

З’ясувалось, що заступники міського голови Львова за 2022 рік, перший рік повномасштабної війни, заробили майже по 1 млн грн. Той же Андрій Москаленко торік отримав 986 тисяч грн, у 2020-му – 861 тисячу грн, хоча у 2019-му був практично мільйонером.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Конкурент, з Інтернету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *