ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові матір звинуватила школу у булінгу її дитини з інвалідністю

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Львівський психолог, арт-терапевт Галина Амеліна публічно звернулась до Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю Тетяни Баранцової, Міністерства освіти і науки України та Освітнього омбудсмена Сергія Горбачова із заявою про булінг та цькування її сина – дитини з інвалідністю у львівській школі Марії Покрови для глухих дітей.

За словами Галини Амеліної, у школі, якою керує священник, ігнорують її сина.

«Сьогодні у львівській школі Марії Покрови, якою керує священнослужитель греко-католицької єпархії отець Мостовий, відбулось свято останнього дзвоника. Усі діти, батьки педагоги святкують і радіють, залучені у концерт, прийшли у нарядних вишиванках… Але є одна дитина, для якої нема місця у загальній радості. Мій син. Моя дитина, яку не повідомили про святкування. Не запросили і не чекали. Коли ми приїхали, нам, м’яко кажучи, були не раді», – говорить Галина Амеліна.

Жінка зауважує, що з початку року Тимура не запросили на жодне свято чи екскурсію, на жоден виступ чи концерт.

«Єдина дитина, яка сьогодні не одягла вишиванки і не залучена у зальну радість- мій Тимур. Ми приїхали у розпал свята- пісні, танці, сміх. Тимур побачив дітей і став. Просто стояв і дивився на дітей, на мене… дитина не розуміла чому йому, учневі державної школи, на цьому святі нема місця. З початку року Тимура не запросили на жодне свято чи екскурсію, на жоден виступ чи концерт. Хоча дитина дуже горнеться до дітей, завжди радіє можливості пограти з друзями. Ми так само не були запрошені у музеї, на свято вишиванки, і зовсім випадково приїхали в школу, коли усі діти були запрошені на зустріч з рятувальниками. Я розумію, що усе робиться, аби я забрала дитину зі школи», – переконана жінка.

Після сьогоднішнього випадку матір офіційно звернулася до повноважних осіб, аби припинити цькування дитини.

«Святому отцю і «дитино центричним» педагогам вдалось один раз вигнати дітей з інвалідністю, мотивуючи відсутністю спорзалу. Відмовити дітям з інвалідністю у харчуванні. Впродовж двох місяців не приймати дитину у центр… все зійшло з рук. Тому, безкарність породила впевненість… Тепер я публічно звертаюсь до Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю , Міністерство освіти і науки України та Освітній омбудсмен Сергій Горбачов із заявою про булінг та цькування дитини з інвалідністю у львівській школі Марії Покрови для глухих дітей. Державна школа – це не приватний прихід. Чому, всупепеч українському законодавству представник релігії очолює навчальний заклад?

Навіть не апелюю до Паски (Директора департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністації – ред.) і йому подібних, без сенсу взивати і до владики, який сказав, що «отець під його особистим захистом». У них своє тлумачення законодавства, людяності і норм співжиття. Хочу лиш одного, щоб з нашими дітьми працювали Люди. Адекватні та притомні. Коли хтось одягає рясу і цькує дитину з інвалідністю, відмежовуючи її від суспільства, це повинно бути покаране», – повідомила Галина Амеліна.

Водночас у школі булінг заперечують, а заяву матері учня називають фейком та наклепом.

«Колектив Школи Марії Покрови обурений дописом, який опублікувала і поширює Галина Амеліна, звинувативши Школу в булінгу. Її син Тимур знаходиться на індивідуальній формі навчання, уроки проводяться у першу половину дня згідно затвердженого розкладу. Усі ж позашкільні заходи (екскурсії, свята та інше) відбуваються після закінчення уроків. День вишиванки – всеукраїнське свято, а одягати вишиванку цього дня – вибір кожної людини особисто.

Галина Амеліна була попереджена про дату закінчення навчального року заздалегідь. На дошці оголошень школи анонсувалося про дату і час проведення Свята останнього дзвоника. Крім цього дитина брала участь у репетиції напередодні. Галина Амеліна приїхала у цей день із запізненням, але її дитина все ж змогла взяти участь в урочистостях і тішилася святкуванню разом з усіма. Нам дуже неприємно через інсценуації та наклепи, які Галина Амеліна періодично висуває проти Школи Марії Покрови», – йдеться у повідомленні школи.

Варто додати, що коментарях під дописом матері багато людей обурені діями школи, водночас під заявою школи, багато дописів батьків учнів на захист закладу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *