ОСТАННІ НОВИНИ

Брудні мільйони Грибовицького сміттєзвалища. Або про що усі мовчать

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Сміттєва трагедія, колапс, сором міської влади та її керівництва, наслідок десятилітньої злочинної бездіяльності – саме так можна назвати події останніх тижнів у Львові. Після загибелі на Грибовицькому сміттєзвалищі трьох рятувальників та зникнення комунальника питання  звалища постало під гострим кутом: де інвестор? Коли буде рекультивація? На що пішли мільйони, які виділялись впродовж років на різні експертизи, документації тощо? Головне питання, що турбує сьогодні громаду: Чи буде врешті збудований омріяний сміттєпереробний завод?

grubovu4i

Грибовицьке сміттєзвалище – це величезний «чорний» бізнес, у якому «варяться» люди різних рангів та соціальних становищ. Це ціла схема, де «крутяться» мільйони неоподаткованих коштів, це місце, де сотні так званих працівників заробляють скажені гроші, це частина величезної всеукраїнської сміттєвої мережі. Насамперед – це місце, до якого роками боялись підійти правоохоронці та «прості смертні». І це не через поганий запах чи шкідливі викиди, а просто тому, що на деякі речі краще махнути рукою, ніж почати копатися в відвертому корупційному лайні. Отож Львівський портал вирішив зануритись у цю сміттєву проблему і дізнатись, яким чином працювала «жива сортувальна станція» у Грибовичах і чи дозволять її «працівники» коли-небудь «обламати» бізнес заради сміттєпереробного заводу?

Всіх все влаштовувало

Грибовицьке сміттєзвалище функціонує з 1959 року. Сказати точно коли почалось нелегальне сортування – важко. Однозначно можна стверджувати таке: ця схема була налагоджена як механізм, кожен знав, що має робити, як і коли. Заробіток у працівників сміттєзвалища коливаються від 20 до 35 тисяч гривень в місяць, та це стосується лише тих, хто працював руками. Які гроші «крутился» зверху, можна лишень здогадуватися. Як розповів Львівському порталу депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський, в нелегальному сортувальному цеху працювало до 300 людей в добу.

«У неділю (29 травня- ред.), коли була пожежа, ми виїжджали на сміттєзвалище на саму гору.  Ми помітили тоді велику кількість посортованого сміття, людей. Сортування не один рік там відбувалося. Бо якщо йти територією, то слідів пластику не було видно взагалі. Все було гарно перебрано, постелено різними килимами. Люди на цьому сиділи і перебирали. Килими – робочі місця людей», – розповів він.

За словами І. Муравського, на сміттєзвалищі були окремі відповідальні за певну сировину люди.

«Окремо  сортувались пляшки від горілки за розмірами, торговою маркою, кольором і т.д. Окремі мішки стояли з битим склом.  Окремо був папір, клейонка. Окремо були пластикові  пресовані пляшки в бігбегах. В інших мішках були пластикові пляшки з-під олії. Корки по кольорах йдуть на вторинну переробку, пластикові каністри йдуть на хімічну промисловість. Були там бігбеги з алюмінієм, латунем.  Це все було посортоване.  Взимку після виливу інфільтратів вночі ще раз виїжджали на територію. Там була не одна машина, працювали генератори, сотні людей  працювали  на голові з ліхтариками. Це були люди з найближчих сіл та самого Львова», – розповів депутат.

1

Серед працівників найбільше перебирали сміття мешканці села Збиранка. Також були представники Грибовичів, Малехова, львів’яни та інші. Працювали також і цигани.

«Цигани працювали в підніжжі горі. Вони жили в лісі, а працювали в підніжжі. І там також раніше стався обвал. Цигани рили ходи, вибирали кольоровий метал, люди гинули…».

Як розповів у коментарі Львівському порталу голова львівського Комітету екологічного порятунку та житель села Грибовичі Марко Шпікула, щодня на сміттєзвалищі сортувалася величезна купа сміття зі всього Львова.

«Сміттєзвалище – це є великий бізнес.  Якщо розділити усе сміття, яке викидають львів’яни, то там буде і пластик, і метал, і скло, і папір тощо. Хай буде 20 копійок, що воно (один мішок сміття-ред.) вартує, та в день таких мішків є дуже багато, бо десь мінімум  250 тисяч сімей проживає у Львові. І це не рахуючи сміття від фабрик, супермаркетів тощо», – проаналізував він.

Львівський портал порахував: якщо вартість одного посортованого пакета зі сміттям вартує навіть тих 20 копійок, а таких пакетів хай в день буде 500 тисяч, то 100 тисяч гривень в день – це мінімальна сума заробітку на цьому «чорному» ринку лише за рахунок найбіднішого сміття львів’ян (без металів і великої кількості скла та паперу). А якщо на «станції» працює 200 людей, то кожен із них отримує мінімальний заробіток – 15 тисяч гривень в місяць, а в рік сміттєзвалище «заробляє» 36 мільйонів. Це в найгіршому випадку. Тому постає логічне питання: хто захоче обрубати золоту «жилу»?

«Ми тут заробляємо. Нам не цікавий інвестор. Інвестор  заплатить 5-10 тисяч гривень, а ми заробляємо до 35 тисяч», – цитує місцевих робітників депутат Ігор Муравський.

Як йдеться у відео, що нам люб’язно надав І. Муравський, за один день на сміттєзвалищі можна було лише однієї міді назбирати на 200 гривень. «Керівництво звалища все дозволяло»…

Марко Шпікула водночас  зазначив, що частина посортованих на Грибовицькому сміттєзвалищі пляшок купляв підприємець з Чернівців. Ми вирішили «копнути» глибше, і подивитися, куди ще могло їздити львівське сміття впродовж років. До прикладу, чому б не закуповувати на повторну переробку скло з Грибовичів приватному підприємству «Регіон-2001», яке має свої філії мінімум у 13 містах України? А інші підприємства з переробки та вторинного використання пляшок? Не забуваймо й про сурогатні підприємства у підвалах, гаражах і т.д., де виробляється фальсифікована горілка? Неможливо визначити, куди саме їхали вантажівки набиті склом, металом, пластиком і т.д., але розходилось усе це далеко за межі Львова. При тому, покупцю не обов’язково знати усі тонкощі методу добування товару, що його цікавить… Щодо пластику, то це єдина сировина, яку продає на переробку перевізник – компанія «АВЕ-Львів». Але це стосується лише того пластику, який ми викидаємо у відповідні урни, і який в кінцевому результаті не змішується з іншим сміттям…

Моя хата скраю

Якщо ж роками сміттєвий бізнес процвітав так близько біля Львова, і про це знали місцеві жителі, активісти, журналісти, то де були правоохоронці та обслуговувач сміттєзвалища – ЛКП «Збиранка»?

Щодо правоохоронців, то як пояснив Львівському порталу начальник Жовківського РВ поліції Львівщини Олександр Гостіщев, місцеві поліцейські відкрили провадження щодо незаконного обігу металолому на Грибовицькому сміттєзвалищі цього року.

«Є кримінальні провадження, що були відкриті до трагедії на сміттєзвалищі по незаконному обігу металолому . Раніше ми постійно виганяли циган і сторонніх осіб, але за цим всім слідкувати просто фізично неможливо», – сказав він.

Щодо доказів вивезення посортованого сміття уже ПІСЛЯ трагедії, то начальник Жовківської поліції твердо заявив: сміття нікуди не дівалось.

сміття

«Ніхто з заявами не звертався. Сміття нікуди не зникло – його просто розрівняли і зверху засипали шаром землі», – зазначив він.

«Активісти надають інформацію у ЗМІ, але не завжди вона доходить до відділу поліції. По тій інформації, яка була у нас, по ній є реагування. Кримінальні провадження були відкриті з ініціативи працівників поліції»,- додав М. Гостіщев.

2

Також він розповів, що незважаючи на те, що сміттєзвалище з 1 червня офіційно закрите, машини можуть туди таки потрапити, адже через звалище є проїзд у село Збиранка.

Як розповів Львівському порталу Марко Шпікула, тема нелегального сортування піднімалась і до трагедії, але завжди швидко згасала.

«Це піднімалось вже багато років тому, всі депутатські комісії, що приїжджали, задавалися питанням: що ці люди тут роблять? Але це все затихало. Поліція не звертала уваги на них. Якщо поліція не звертала уваги, значить вона у тому зацікавлена».

Водночас Ігор Муравський надав у розпорядження Львівському порталу документ – акт, складений після приїзду до Грибовицького сміттєзвалища комісії у складі першого заступника Жовківської РДА Козака М.П., районних депутатів, Грибовицького сільського голови , працівників ЛКП «Збиранка», зокрема тодішнього керівника підприємства Богдана Горбаля. У документі за 2009 рік (!) йдеться про те, що на території Грибовицького сміттєзвалища відбувається нелегальне сортування ТПВ. І, власне, все. Один абзац! Реакції – нуль! Далі вже йде мова про інфільтрат та очисні споруди, оскільки саме це було метою приїзду комісії. А мішки з посортованим сміттям і робочий процес посеред білого дня – то пусте.

документ

Як зазначив депутат Ігор Муравський, уже зараз поліція почала активніше рухатися щодо кримінальних проваджень, відкритих  щодо Грибовичів (не лише щодо сортування): «Уже більше 1000 чоловік  допитано по Грибовичах: сортування сміття, інфільтрат і т.д. Але побачимо результат».

Також він пояснив, чому активісти та депутати раніше (до трагедії) не могли зафіксувати масове сортування сміття: «Туди ніхто не впускав. Якби хтось туди зайшов, то би не вийшов. Місцеві не пускали».

Щодо керівництва ЛКП «Збиранка», то екс-директор підприємства Богдан Горбаль, за часів якого вивозилися гори посортованого сміття,  відмовився спілкуватися з Львівським порталом.

Нещодавно про нелегальне сортування сміття почали говорити і у стінах міської ради Львова – а власне про те, що за цим «бізнесом» може стояти один із депутатів селищної ради. Про це під час сесії 30 червня заявив начальник управління житлового господарства  Юрій Голець. Наразі у цій справі триває слідство. Та якось воно не дуже вкладається в голову, що плів усю цю брудну сміттєву павутину один депутат, хіба ні? Залишається сподіватися, що цього разу правоохоронці щось  таки прояснять.

Також на цій сесії, про яку йшлось раніше, Юрій Голець повідомив, що сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі зважується і обліковується. Це доводить, що комунальники не могли впродовж стількох років не помічати, як з території звалища виїжджають набиті посортованим сміттям вантажівки.

«Це є складана інженерна споруда, де вже є облаштовані ваги, і все сміття, що завозилось, зважувалося. Наш контрольно-пропускний пункт обладнаний комп’ютерною системою, відеонаглядом, де ці всі дані є», – зазначив чиновник.

Бомба вибухнула… Що далі?

Чотири людські життя, обвал, екологічна катастрофа, інфільтрати у львівській каналізації, гудронні озера – на поверхню почало спливати те, що роками ховалось за завісою брехні, байдужості та злочинної бездіяльності. Та чи закриють цю «лавочку», яка приносить гігантські прибутки у руки сотень людей? Сьогодні Грибовицьке сміттєзвалище закрите і сміття зі Львова їздить до Києва та в інших невідомих напрямках. Та угода зі столицею діє до серпня – а що далі? Навіть якщо Грибовицьке сміттєзвалище не відкриють, то хто може на 100% запевнити, що сміття не возитиметься туди тишком-нишком і не сортуватиметься далі? Зараз на території сміттєзвалища працює одна машина і чотири представники ЛКП «Муніципальна варта», іноді патрулює поліція. Немає навіть гарантії, що сьогодні туди не їздять машини з необлікованими мішками відходів.

4

«Невідомо, чи возять сміття, чи ні. Невідомо, що там робиться. Там є декілька доріг до звалища», – зазначив Ігор Муравський.

А щодо сміттєпереробного заводу,то зрозуміло, що місцеві «робочі» навряд чи колись дозволять зупинити їхній «бізнес». А чи вистачить у львівської влади політичної волі переступити через це і через власні вигоди  – ми ще побачимо…

P.S. Львівський портал надіслав офіційні запити у правоохоронні органи стосовно нелегального сортування сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Далі буде…

Фото: Укрінформ, Марко Шпікула, Ігор Зінкевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *