ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові «валять» 150-річний будинок заради зведення чергового новобуда

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

У центрі Львова та у буферній зоні архітектурної спадщини ЮНЕСКО сьогодні руйнують 150-річний будинок, щоб звести чергового сучасного «монстра» – чи то офісу, чи то житлового будинку.

1

Будинок на розі вулиць Чайковського-Стефаника мають на меті повністю зруйнувати, аби збудувати на його місці 5-поверховий адміністративний будинок (згідно із паспортом об’єкту). За словами депутата Львівської міської ради та член комісії архітектури містобудування та охорони історичного середовища ЛМР Тараса Чолія, жодних дозволів на знищення будинку не існує, а дозвіл на реконструкцію не передбачає повне руйнування об’єкту.

паспорт

«Для  того, щоб довести законність чи незаконність цих робіт, потрібно отримати  всі вичерпні документи, які є на цю будівлю.  Коли до нас звергнулись мешканці Львова, ми вийшли на об’єкт і побачили, що працівники демонтують дах та верхній поверх. Ми попросили надати нам документи, бо ні паспорту об’єкту не було, ані документів. Робітники та охорона  також не мали жодних документів на право перебування на цьому місці. Ми викликали поліцію, щоб подати заяву  про вчинення правопорушення. Пізніше приїхали представники забудовника, які привезли якісь копії документів, зокрема, декларацію на початок робіт з реконструкції», – розповів він.

Також Тарас Чолій наголосив, що мешканцям сусіднього будинку замурують вікна на бічній стіні. Більше того – серед документів ДАБІ ці вікна уже зникли, незважаючи на те, що мешканці мають на них технічні паспорти і решту документації.

« Є загроза в тому, що ці будинки дуже старі, вони є часиною архітектурного ансамблю вулиці і є під загрозою повного зникнення. Ніхто не проводив опитування мешканців, чи вони хочуть цього будинку, і чи хочуть, аби їм замуровували вікна тощо», – додав він.

й1

Як розповів Львівському порталу юрист Віталій Білоус, будинку, що розбирається на камінці, незаконно присвоїли 3-тю категорію складності (яка дозволяє зности будівлю, – ред..). Насправді будинок, що стоїть у буферній зоні ЮНЕСКО та перебуває у ста метрах від пам’ятки національного значення – Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, однозначно  є будівлею 4-ї категорії складності, яка забороняє його руйнування та перебудування.

й2

«Ми написали 2 заяви в поліцію, звернулись до прокуратури, щоб вони це проконтролювали. Звернулися зі зверненням до керівника Львівщини Олега Синютки. Також ми подали запит  до Мінкульту: чи вони погоджували якісь документи, бо ця будівля у зоні історичного ареалу, і вони би мали погоджувати  таке. Ми подаємо заяву до суду, в якій будемо просити скасувати декларацію про початок будівельних робіт, бо це зона історичного ареалу, це 4-та категорія складності, і наразі на 3-тю категорію є недостатньо документів для початку робіт», – розповів юрист.

Також юристи та активісти будуть просити суд на час ведення судового процесу призупинити руйнування будинку. Чи встигнуть – це вже інше питання.

й3

Водночас активістка руху «Народна дія» Ірина Юзик нагадала, що нещодавно в Інтернеті з’явилося оголошення щодо продажу квартир за адресою Чайковського, 31. Тобто у тому самому будинку, де нібито має бути адміністративна будівля.

«Так, у соцмережах представлена візуалізація абсолютно нового п’ятиповерхового будинку в якому вже продають квартири по 1400 доларів за метр квадратний», – зазначила активістка.

Цікаво, що у коментарі «24 каналу»  будівельники, що працюють на споруді,  розповіли, що дійсно мають зруйнувати цей об’єкт.

«Не знаю коли, але маємо зносити. А що на місці того будинку буде? Теж будинок, але новий», – заявили вони.

Головний ж архітектор Львова Юліан Чаплінський розповів «Твоє місто», що місто жодних дозволів на це будівництво у такому вигляді не давало.

«Ми в Інтернеті побачили, що відбувається продаж квартир, з іншим фасадом зовсім. Девелопер же сказав, що це якась помилка, що це ріелтори вирішили прозондувати, чи буде попит. Тобто це була їхня ініціатива. Я у це мало вірю…», – зазначив Юліан Чаплінський.

До слова, цим будівництво займаються три фірми — ТзОВ «Два кольори», ТзОВ «Рока», ТзОВ «Скекнер».

Львівський портал готовий надати можливість стороні забудовника поянити цю ситуацію зі свого боку.

Довідка:

Двоповерхова кутова будівля за адресою: Чайковського, 31 не є пам’яткою архітектури, втім, має 145 років і є історично цінною. На початку ХХ століття там по черзі розташовувалися видавництва газет Kurjer Lwowski,  Gazeta Lwowska, Gazeta Poranna.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *