ДТЕК Бурштинська ТЕС відзначила своє 50-річчя

Святослав ДРАБЧУК. Львівський портал

|

дтек головнаЗа півстоліття діяльності теплова електростанція у Бурштині виробила понад 534 мільярди кВт годин електроенергії, за останні три роки пройшла дві масштабні реконструкції і зараз працює над початком ще однієї.  Що змінилося у роботі ДТЕК Бурштинської ТЕС і як станція планує розвиватися в майбутньому читайте у матеріалі Львівського порталу.

Принципові зміни для Бурштинської ТЕС відбулися у 2012 році, коли  прийшов приватний інвестор і почав оновлення станції.  Упродовж 2012-2014 років ДТЕК інвестував у Бурштинську ТЕС майже 180 мільйонів доларів. Сума, яка багатьом може здатися захмарною, допомогла ДТЕК Бурштинській ТЕС вийти на новий рівень виробництва електроенергії.

За словами головного інженера ДТЕК Бурштинської ТЕС В’ячеслава Селіванова, компанія ДТЕК з часу приватизації, як дбайливий господар, постійно вкладає кошти в Бурштинську ТЕС, бо вважає це основою для стабільної роботи обладнання станції зараз і в майбутньому.

дтек 2

«Кошти, які інвестує ДТЕК йдуть на реконструкції блочного обладнання, на капітальні ремонти, а також для придбання допоміжного обладнання, яке необхідне для належного функціонування всього комплексу Бурштинської ТЕС. В минулому році ми виконали реконструкцію блоку №5, до того була реконструкція блоку №7, тобто з 12  блоків електростанції два блоки пройшли повну  реконструкцію», – розповів В. Селіванов.

За його словами, на відреконструйованих блоках встановлено нове обладнання, значно покращені техніко-економічні показники, збільшено встановлену потужність і покращено екологічні характеристики. Також, як зазначив головний інженер відокремленого підрозділу ДТЕК Бурштинської ТЕС, зараз електростанція чекає на реконструкцію блоку №10.

«Реконструкція 10-го енергоблоку згідно із затвердженою програмою має розпочатися у 2016 році. В цю реконструкцію буде вкладено ще близько 50 мільйонів доларів. Це також нове турбінне обладнання, це реконструкція котельного і блочного обладнання і також встановлення нового електрофільтру», – додав. В. Селіванов.

Окрім повної реконструкції, щороку на одному чи двох енергоблоках Бурштинської ТЕС, проходять капітальні ремонти. Це дозволяє продовжити роботу кожного відремонтованого енергоблоку ще на п’ять років та покращити показники їх роботи. Капітальні ремонти на Бурштинській ТЕС вже проведено на блоках № 12 (2012 рік), № 3 і 4 (2013 рік), і № 2 (2014 рік).

дтек

Також великого значення в роботі ДТЕК Бурштинської ТЕС приділяють екології і захисту навколишнього середовища. Задля зниження концентрації пилу у викидах в атмосферу з існувавших 954 мг/мᶟ до європейського стандарту – 50 мг/мᶟ було проведено реконструкцію електрофільтрів енергоблоків №5 і 7. І тепер блоки 5 і 7 викидають в атмосферу навіть менше пилу, ніж дозволяє європейська директива – 29-37 мг/м3. У планах на 2015 рік – капітальний ремонт пилогазоочисного обладнання, електрофільтра на черговому енергоблоці №6, розповіла керівник департаменту з екологічної безпеки ДТЕК Енерго Ірина Вербіцька.

«Ми ведемо аналітику, у нас є порівняльні таблиці того, скільки у нас було викидів до приватизації підприємства і наскільки нам вдалося зменшити відсоток викидів після інвестування в природоохоронні заходи. Якщо говорити про Бурштинську ТЕС, то  викиди пилу в атмосферу на відреконструйованих блоках зменшились в 28 разів.  З 2012 по 2014 роки ДТЕК інвестував у природоохоронні заходи більше 20 мільйонів доларів, а до приватизації з 2009 по 2011 роки ця сума становила менше 1 млн доларів. Також за три останніх роки ДТЕК Бурштинська ТЕС сплатила 486,3 млн грн., який був розподілений в державний і місцеві бюджети. ДТЕК дбає про екологічну безпеку міст своєї діяльності. Компанія веде активну роботу щодо поліпшення екологічної обстановки в регіоні де працює підприємство та збереження навколишнього середовища для майбутніх поколінь. Компанія докладає значних зусиль для мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище на всіх стадіях виробничого процесу. Попередження і мінімізація негативного впливу на навколишнє середовище – одне з основних пріоритетних напрямків в організації природоохоронної діяльності ДТЕК», – зазначила І. Вербіцька.

Як розповіла головний еколог ДТЕК Енерго, міжнародний орган з сертифікації Certification Internetional (Великобританія) підтвердив, що всі електростанції ДТЕК Західенерго, а це Бурштинська, Добротвірська і Ладижинська ТЕС – запровадили систему управління навколишнім середовищем, яка відповідає світовому стандарту ISO 14001:2004 в галузі «Виробництва електричної та теплової енергії».

Дбають на ДТЕК Бурштинській ТЕС не тільки про екологію, а й про власний персонал. Так, більше двох мільйонів гривень склали інвестиції у заходи з покращення санітарно-побутових умов працівників.

Майже 22 мільйони гривень склали інвестиції в охорону праці та промислову безпеку працівників. А міжнародний орган з сертифікації TUV SUD  Management Servsce GmbH підтвердив, що ДТЕК Західенерго використовує міжнародну систему менеджменту охорони професійного здоров’я та безпеки праці у галузі «Виробництва та постачання електричної та теплової енергії», а система охорони праці на підприємствах ДТЕК Західенерго відповідає міжнародним вимогам.

дтек 1

ДТЕК Бурштинська ТЕС  ключова частина Бурштинського енергоострова. Бурштинський острівохоплює повністю Закарпатську область, південну частину Львівської області та західну частинуІвано-Франківської області. З 1 липня 2002 ДТЕК Бурштинська ТЕС працює паралельно з об’єднанням європейських енергосистем UCTE. Це був перший крок для синхронізаціїукраїнської енергосистеми з європейською. Десять з дванадцяти енергоблоків – працюють на задоволення внутрішніх потреб острова і синхронізовані з UCTE. Крім експорту вони забезпечують електроенергією мешканців Бурштинського енергоострова (повністю Закарпатська область, південна частина Львівської області та західна частина Івано-Франківської області), а це близько трьох мільйонів осіб у трьох областях України.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *