ОСТАННІ НОВИНИ

У вересні рашисти застосували 250 хіматак проти Сил оборони

Олег Дерев'янко

|

Російські окупанти продовжують застосовувати проти Сил оборони спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами. За вересень офіційно зафіксовано 250 таких випадків. Про це Львівському порталу повідомили у Генштабі.

Поруч зі звичайними засобами вогневого ураження росіяни застосовують боєприпаси, наповнені такими небезпечними хімічними речовинами як К-51 та РГ-ВО, що є засобами боротьби із заворушеннями та заборонені для використання як засіб ведення війни. Також є значна частка боєприпасів, що містять небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу.

За вересень 2024 року підрозділи радіаційної, хімічної, біологічної розвідки Сил підтримки Збройних Сил України зафіксували 250 таких випадків.

З лютого 2023 року росіяни почали системно застосовувати небезпечні хімічні речовини. Протягом останніх півтора року (з 15 лютого 2023 року по 24 серпня 2024 року) зафіксували 4035 випадків їх використання.

«Цим рф грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов’язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення», – наголошують у Генштабі.

Нагадаємо, у травні цьогоріч США офіційно підтвердили, що війська рф застосують проти Збройних Сил України заборонену хімічну речовину хлорпікрин – сльозогінний та задушливий газ.

Його активно використовували ще під час Першої світової війни, втім згодом це заборонили Конвенцією про хімічну зброю. Офіційно хлорпікринові боєприпаси в росії вважаються знищеними.

За два роки повномасштабної війни було відомо про 1068 хімічних атак, які здійснила росія проти України. Найпоширенішим є скид гранат К-51 зі сльозогінним газом на українських військових.

Однак у грудні 2023 агресор вперше застосував новий тип гранат із речовиною задушливої дії, що заборонена Женевським протоколом. Таким чином рф може перевіряти реакцію світової спільноти, аби розширити згодом номенклатуру використання хімічної зброї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, АрміяInform

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *