ОСТАННІ НОВИНИ

Рашисти дронами скидають хімічні гранати К-51, – Генштаб

Наталя Дуляба

|

Російські окупаційні війська застосовують проти Збройних Сил України сльозогінні газові гранати К-51. Про це йдеться на сторінці Генштабу у Facebook.

Йдеться про ручні гранати К-51, наповнені сильноподразнюючою речовиною. Вибухнувши, вона утворює газову хмару, яка вражає очі і дихальні шляхи. Тому ці гранати називають ще сльозогінними.

У Запорізькій області українські військові збили ворожий безпілотник, який ніс саме такі гранати.

Зауважимо, що застосування під час війни хімічних засобів, зокрема й сльозогінних гранат К-51, заборонено Конвенцією про хімічну зброю та Женевським протоколом.

При цьому російські війська вже не вперше використовують гранати К-51 у війні проти Україні. Принаймні один такий випадок офіційно зафіксували 24 вересня на півдні України. Тоді окупанти скинули ці гранати на позиції ЗСУ з дрона. Обійшлося без постраждалих, адже оперативно спрацювали бойові медики.

Також було відомо, що навесні рашисти скинули з безпілотників на Маріуполь невідому хімічну речовину. Тоді в захисників «Азовсталі» була дихальна недостатність та вестибуло-атактичний синдром.

Довідково: гранату К-51 розробили ще в радянські часи у 1970-х для військових та спецслужб. Вибухнувши, утворюється газова хмара, у якій людина без протигаза не може чинити опір і вести вогонь зі зброї, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, щоб протерти очі. Дихальні шляхи пронизує задишка з кашлем, а носові пазухи заповнюються слизом.

Відомо, що такі гранати використовували у 2015 році російські терористи під час боїв за Донецький аеропорт.

Як пише «Мілітарний», граната К-51 ефективна при «викурюванні» ворога без протигаза у закритих приміщеннях, оскільки здатна нейтралізувати противника на площі 400 м кв.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Генштаб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *