ОСТАННІ НОВИНИ

У МАГАТЕ закликають до «максимальної стриманості» через ситуацію поблизу Курської АЕС

Олег Дерев'янко

|

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі через військову активність неподалік Курської атомної електростанції закликав сторони до «максимальної стриманості». Він запевнив, що МАГАТЕ «стежить за ситуацією». Про це повідомляє hromadske з посиланням на Міжнародне агентство з атомної енергії.

Він нагадав «усім сторонам» про сім незамінних стовпів ядерної безпеки та наголосив на п’яти принципах, які, за його словами, допоможуть забезпечити ядерну безпеку. Вони були встановлені для Запорізької АЕС і можуть застосовуватися щодо подій у Курській області рф, зазначив Гроссі.

Зокрема, як зазначив гендиректор МАГАТЕ, до цих принципів належить необхідність забезпечення фізичної цілісності атомної електростанції.

Раніше міський голова Курчатова, де розташована Курська АЕС, Ігор Корпунков заявив про «напружену» ситуацію через бої.

Довідка

Курська АЕС, запущена в 1976 році, стала другою станцією з реакторами типу РВПК-1000 після Ленінградської АЕС та має аналогічний план з Чорнобильською АЕС.

Наразі на цій АЕС працюють два енергоблоки з реакторами РВПК-1000 потужністю до 1000 МВт кожен, які були введені в експлуатацію послідовно у 1983 та 1985 роках. Після аварії на Чорнобильській АЕС будівництво п’ятого енергоблока заморозили. Будуються два енергоблоки з реакторами ВВЕР-510.

Курська АЕС входить до трійки найбільших АЕС росії й до четвірки найбільших виробників електроенергії в країні. На ній працюють близько 5 тисяч людей.

Передісторія

У вівторок, 6 серпня, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області.

Американські посадовці хочуть зв’язатись з українськими колегами, аби з’ясувати обставини того, що відбувається в Курській області росії.

Крім того, фахівці Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши зібрані дані, підтверджують просування нібито українських військ до 10 кілометрів углиб російської Курської області.

8 серпня Міноборони рф підтвердило просування українських військових у двох районах Курської області РФ і заявило, що перекинуло до кордону резерви й обстрілює ЗСУ з авіації.

Натомість Міністерство оборони Франції, коментуючи події в Курській області, стверджує, що це операція України, яка має «певний початковий успіх».

У Німеччині також не проти наступу України на територію Курської області. Глава комітету з оборони Бундестагу Німеччини Маркус Фабер не вважає проблемою ймовірне використання німецької зброї у боях на території Курської області.

Водночас диктатор терористичної росії Владімір Путін назвав ситуацію в Курській області «провокацією». У США вказали на іронічність цієї заяви Путіна.

Українська сторона події в Курській області наразі офіційно не коментувала. Проте головнокомандувач Олександр Сирський опублікував фото підготовки наступу «у вихідному районі», а президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав, що отримав від нього три «результативні» доповіді й вони «саме такі, які потрібні нашій державі зараз».

9 серпня Збройні сили України опублікували відео, у якому оголосили про повний контроль над містом Суджа у Курській області. Проте голова Суджі Віталій Слащев в коментарі російським ЗМІ сказав, що місто не перебуває під контролем українських військових.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *