ОСТАННІ НОВИНИ

Кількість поховань у Львові зросла на 26%. З чим це пов’язано?

Вероніка Рой

|

Кількість поховань на кладовищах Львова з початку року суттєво збільшилась. Зокрема, це число зросло на 26% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. У місті зросла кількість поховань померлих через пневмонію та людей, які померли через коронавірус. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Зокрема, за інформацією ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядовий послуг», загалом від початку 2021 року у Львові було поховано 1270 людей, торік це число становило 1007 осіб. Таким чином кількість поховань у місті збільшилась на 266 людей, тобто на 26%.

У Львові у порівнянні з минулим роком значно зросла кількість поховань людей, що померли через пневмонію. Так, у 2020 році за період із січня по березень було поховано 15 людей, що померли від пневмонії, а цьогоріч ця кількість зросла до 70. Також на львівських кладовищах з початку року вже поховано 166 людей, що померли через коронавірус.

«Станом на сьогодні збільшується кількість захворювань на COVID-19. Відтак, збільшується кількість і поховань, у зв’язку із тим, що люди вмирають від коронавірусу. Ми маємо на сьогодні цифри, які вражають у негативному сенсі, тому що кількість поховань у нас значно збільшилась і від пневмонії, і від COVID-19, і загальна кількість поховань є набагато більшою», – каже заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

За словами посадовиці, у 2020 році за день у Львові ховали 18-22 людей, а з грудня – по 30-35 людей.

«Але треба також зважити, що, я думаю, кількість свідоцтв про поховання є більшою, тому що людей також ховають і в селах, які є біля міста Львова. Тому це є тільки статистика поховань, яка є в місті. Але навіть вона є невтішною», – додала Ірина Маруняк.

Зазначимо, у Львові зараз працює лише Голосківський цвинтар. Інші цвинтарі, зокрема Сихівський і Янівський – працюють під поховання до родичів, якщо там було залишено місце. Торік у травні в міськраді заявляли. що місць для поховання у Львові вистачить до 2022 року. Тому ще у 2019 році.  депутати наголошували на тому, що місту під новий цвинтар потрібно знайти близько 180 га землі і збудувати крематорій.

Крематорій у Львові планують збудувати відразу біля Голосківського цвинтаря. Для цього у мерії збираються виділити 2 га землі. Також міськрада Львова вирішила оголосити всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращий проєкт крематорію.

Додамо, що питання необхідності крематорію у місті піднімали самі львів’яни – влітку 2019 року вони реєстрували відповідну петицію. Але для того, аби підтримати ідею такого будівництва, депутатам Львівської міськради забракло голосів.

Згідно з останнім соцопитуванням, більше ніж половина мешканців хоче крематорій у Львові. Кремація померлих є суттєво дешевшою, ніж традиційне поховання. Детальніше про ідею спалювання померлих у Львові та думки фахівців із цього приводу читайте тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *