Студенти проти квіткових браконьєрів - „Ратуша“, 8 липня

|

Навесні квітковий асортимент львівських ринків поповнили рідкісні рослини: сон великий, рябчик шаховий, первоцвіт високий, зозулині черевички. Як виявилося, зникаючі види весняних представників флори були зібрані на заповідних територіях Лисої гори та гори Сипухи. Про це розповідали самі продавці, жіночки з прилеглих до заповідника сіл. Напевно, сільські бізнесмени не були обізнані з рішенням Львівської обласної ради про заходи щодо охорони рідкісних та зникаючих видів рослин на території Львівської області. Зокрема, до рослин, що ростуть на Львівщині та потребують охорони, належить і сон-трава, пучечок якої на Галицькому ринку можна було купити за одну гривню.

На сполох вдарили студенти та викладачі біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка. Їх обурило те, що рослини, занесені до Червоної Книги України, були викопані з кореневищами та цибулинами. Звенислава Мамчур, доцент кафедри ботаніки біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка, каже, що звернення до чільників Львова – це ініціатива студентів зі СЕТу, Студентського екологічного товариства.

“Подібна ситуація повторюється з року в рік, — зазначила Звенислава Мамчур, — та студентів обурило те, що цьогорічні масштаби нищення рослин вийшли за будь-які межі”. За словами пані Звенислави, на Галицькому базарі рідкісні рослини — венерині черевички, сон-траву — привозили на продаж мішками.

28 природозахисників-ентузіастів кинулися рятувати ті рослини, до яких ще не дотягнулася рука людини. У зверненні до міського голови, начальника держуправління екології і природних ресурсів у Львівській області, начальника управління освіти, голови товариства захисту рослин та Блаженнійшого Любомира Кардинала Гузара вони висловлюють своє прохання вжити нагальних заходів, аби зберегти “червонокнижні” види рослин.

Заступник голови Товариства охорони природи Петро Халаїм зазначив, що боротися з нищівниками рослин і в заповідниках, і на базарах — важко. „Законодавством України передбачено покарання за торгівлю у невідведених для цього місцях, а якщо ви стоїте на базарі, то можете продавати все, що завгодно“, — зазначив пан Халаїм.

На звернення біологів уже відгукнулися Львівська міська рада та Держуправління екології і природних ресурсів у Львівській області. Михайло Завдорожний, начальник відділу торгівлі управління промисловості та підприємництва ЛМР, зазначив у листі-відповіді, що керівникам ринків міста скеровано листи з проханням посилити контроль за торгівлею рослинами, занесеними до Червоної Книги України. Окрім цього, на видному місці на ринку обов’язково мають бути встановлені інформаційні щити із зображенням рідкісних видів рослин. “Одночасно скеровано листа на адресу начальника ЛМУ УМВСУ у Львівській області з проханням вжити заходів щодо заборони торгівлі рідкісними рослинами на ринках”, — йдеться у листі з Ратуші.

Оксана ЛЕВИЦЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *