Управління Держпродспоживслужби у м. Львові повідомляє, що з 20 вересня 2016 року набрала чинності стаття 44 р. 7 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», де передбачено вимоги до транспортних засобів, які перевозять харчові продукти.Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.
Зокрема, цим документом передбачено, що оператори ринку використовують лише ті транспортні засоби, які відповідають таким вимогам:
1) транспортні засоби та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, є чистими, утримуються у належному стані, що забезпечує захист харчових продуктів від забруднення, та мають таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та/або дезінфекцію;
2) якщо використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення нехарчових продуктів може призвести до забруднення харчового продукту, для перевезення якого вони можуть потім використовуватися, вони використовуються лише для перевезення харчових продуктів;
3) у разі одночасного використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення харчових та нехарчових продуктів або у разі одночасного перевезення різних харчових продуктів, забезпечується таке розділення продуктів, що унеможливлює їх забруднення;
4) перевезення рідких, гранульованих, порошкових харчових продуктів здійснюється в ємностях та/або контейнерах/танкерах, передбачених для перевезення тільки харчових продуктів. Зазначені ємності та/або контейнери/танкери чітко промарковані державною мовою, що вказує на їх використання винятково для перевезення харчових продуктів, або мають маркування «тільки для харчових продуктів»;
5) харчові продукти розміщуються у транспортних засобах та/або контейнерах таким чином, щоб мінімізувати ризик їх забруднення.
У разі порушення вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, оператори ринку несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють.
Фото: www.veneraud.ee